I dag passerar över 55 000 bilar här

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-21

Frågan om biltullar på den politiska agendan igen

Så här såg det ut vid Götatunneln klockan 16.30 i går. Siffror visar att nästan en halv miljon bilar trafikerar lederna in och ut ur Göteborg. I snitt finns 1,1 person i varje bil.

Här är anledningen till att Göteborgs politiker återigen tar upp frågan om biltullar.

På tio år har trafiken in och ut ur Göteborg i det närmaste dubblats. Varje dag passeras stan av en halv miljon bilar.

I går meddelade socialdemokraterna att de ställer sig positiva till att utreda trafikavgifter i Göteborg.

– Det ligger i tiden och vi fick en motion till årskongressen som vi behövde ta ställning till. Tanken är att vi ska köra frågan i botten och ta fram så mycket material att det blir enkelt att ta ställning för eller emot, säger Anna Johansson s-ordförande i Göteborg.

Trafikläget i Göteborg är ansträngt. Enligt uppgifter från miljöförvaltningen har Göteborg i dag svårt att klara kraven på luftkvalitet och en hög nivå på buller. Siffror från Trafikkontoret och Vägverket visar att nästan en halv miljon bilar trafikerar lederna in och ut ur Göteborg. I snitt finns 1,1 person i varje bil.

Enligt Lars Barregård, professor och överläkare på miljömedicinskt centrum finns det två perspektiv på miljöpåverkan: Hälsa och klimatpåverkan.

– En minskning av biltrafiken skulle ge bättre luft i centrum och därmed vara bra för hälsan, och mindre koldioxid minskar klimatpåverkan. Men samtidigt gör vår andel väldigt lite, man skulle lika gärna kunna arbeta för att ta bort kolkraftverken i Polen, säger han.

För politikern Anna Johansson (s) är det viktigt att frågan om trafikavgifter avgörs med folkomröstning.

– Frågan har varit så infekterat och det finns ett stort intresse hos Göteborgarna. Därför vill vi utreda eventuella placeringar och tekniker men också vad som händer om Göteborgarna väljer att säga nej. Det måste framgå tydligt.