Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

”Jag vill inte plugga på sommarlovet”

Petronella Uebel/TT

Publicerad 2020-03-17

Gymnasieeleverna på Östra Real i Stockholm har famnen fulla med skolböcker när de lämnar skolan, som ska stängas. Många av dem är oroliga för att de ska behöva plugga på sommarlovet.

– Jag tycker egentligen inte det fanns någon anledning att stänga. Man borde få gå till skolan om man inte har några symtom. Det är skönt att komma till skolan. Det är en trygg plats. Man vill inte ligga hemma hela tiden, säger Ludvig Ekelöw, som går i trean på Östra Real.

Han hörde nyss på nyheterna att alla gymnasieskolor i landet ska stängas.

För honom har det varit självklart att gå till skolan även om smittspridningen dramatiskt har ökat i Stockholm de senaste veckorna.

Tomma bänkar

– Jag tycker inte coronaviruset borde påverka det vanliga livet, samtidigt har jag börjat tänka lite i andra banor eftersom det varit så få i skolan. Det har varit knappt tio av 30 där, säger han.

Hans klass är klar med många kurser så han är inte orolig över att inte hinna klart till studenten. Däremot tycker han det är tråkigt att flera av treornas resor och evenemang ställts in.

– Vi ska ha studentskiva på onsdag. Nu kanske den ställs in, säger Ludvig Ekelöw.

Klara Bennarsten går också sista året.

– Det skulle vara tråkigt om studenten försenas och alla evenemang blir inställda. Jag ska börja jobba direkt så jag vill göra så mycket som möjligt på distans för att bli klar, säger hon.

Även hon tycker att det har varit "dött" i skolan den senaste tiden.

– Det har varit jättelite folk där, ungefär hälften av eleverna och lärarna har varit där, så det har inte varit någon riktig undervisning.

Inget datum

Även de tvåor, som TT träffar, uttrycker osäkerhet för vad som ska hända.

– De har inte gått ut med vilket datum som vi kan komma tillbaka, säger Philip Byström.

Jakob Strömberg ska försöka sköta studierna på distans, men vet inte hur det kommer att gå.

– Jag vet inte om vi hinner klart med allt till de nationella proven och jag vill inte plugga på sommarlovet, säger han.

Rektor Pär Emteryd säger att det egentligen är för tidigt att kommentera beslutet om att stänga gymnasieskolorna.

– Vi jobbar för fullt med lösa distansundervisningen. Det är en process och vi förhåller oss till de beslut som myndigheterna och vår huvudman tar, säger han.