Vaccinskadad får miljonersättning i Danmark

TT

Publicerad 2023-12-21

Arbetsmarknadsförsäkringen tilldömer en dansk kvinna som skadats av covidvaccin 11 miljoner danska kronor i ersättning. Arkivbild.

En vårdelev i Danmark som blev kroniskt sjuk efter att ha fått Astra Zenecas covidvaccin, får 11 miljoner danska kronor – motsvarande dryga 16,4 miljoner svenska – i ersättning.

Det var i februari 2021 som den då 30-åriga vårdeleven vaccinerades med Astra Zenecas vaccin, bara tolv dagar innan vaccinet drogs tillbaka från marknaden.

Kvinnan, som praktiserade på ett autismboende, blev så allvarligt sjuk att hon tvingades avbryta utbildningen, rapporterar den fackliga tidningen Fagbladet FOA. I dag är kvinnan förtidspensionär med konstant huvudvärk, koncentrationssvårigheter och kronisk trötthet.

Att skadeståndet blev så högt motiveras med att kvinnan vid ung ålder förlorade 90 procent av sin arbetskapacitet, och gick miste om den lön hon förväntats tjäna in fram till pensionsålder. Dessutom var det arbetsgivaren Fredericia kommun som rekommenderat vaccinering för kvinnans yrkesgrupp, och hon kände sig pressad att ta vaccinet.

Danmark införde totalstopp för Astra Zenecas covidvaccin efter larm om allvarliga men mycket sällsynta biverkningar. I Sverige återupptogs vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin efter en kortare paus, men bara för personer över 65 år.