Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Tolv länder får fler i EU-parlamentet

Lars Larsson/TT

Publicerad 2023-09-24

Europaparlamentet i Strasbourg. Arkivbild.

Tolv länder får en eller två platser till i EU-parlamentet att fördela i valet nästa år.

Finland och Danmark får vardera ett till mandat till 15 var, men Sverige får inga ytterligare utan blir kvar på 21 mandat.

Det är Europeiska rådet, stats- och regeringschefernas organ i EU-maskineriet, som har fastställt antalet ledamöter i parlamentet till 720 för mandatperioden 2024--2029, enligt ett pressmeddelande.

När Storbritannien lämnade EU för några år sedan försvann deras 46 ledamöter i EU-parlamentet och kvar blev totalt 705. Men nu växer alltså parlamentet en aning igen, med 15 ledamöter i och med valet till parlamentet i juni nästa år.

Med hänvisning till ökande befolkning och att antalet ledamöter ska vara proportionellt fördelat mellan de 27 EU-länderna får tolv länder dela på de nya15 mandaten.

Tre länder – Frankrike, Spanien och Nederländerna – får två ytterligare mandat vardera. Nio länder får ett till mandat per land. Det är Finland, Danmark, Belgien, Irland, Lettland, Österrike, Polen, Slovenien och Slovakien.

Enligt EU:s fördrag får antalet ledamöter aldrig överstiga 751 (ledamöter + talman). Varje land har rätt till minst sex ledamöter och inget får ha mer än 96. Tyskland är enda land med 96 medan Malta, Cypern och Luxemburg har sex vardera.