Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Ilskan i EU: Allt stoppas av Ungern

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-05-27

Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis irriteras av Ungerns ständiga blockeringar i EU. Arkivbild.

Ungerns upprepade nej till allehanda stöd till Ukraina väcker ökad irritation inom EU – inte minst i Baltikum.

Dags att sluta vara snälla och artiga, anser Litauen.

Utrikesminister Gabrielius Landsbergis bjuder på sällsynt skarpa ordalag mot Ungern på väg in till ett EU-möte i Bryssel på måndagen.

– Vi måste vara öppna om vad Ungern har för position, säger Landsbergis.

– 41 procent av EU:s resolutioner om Ukraina har blockerats av Ungern. EPF (om militärt EU-stöd) är blockerat, Ukrainas inträdesförhandlingar hålls som gisslan av Ungern och jag kan gå vidare och vidare: uttalande om Georgien, EPF-stöd till Armenien och så vidare. Nästan alla våra diskussioner och nödvändiga lösningar blockeras av ett enda land, säger Landsbergis.

”Gått väldigt långt”

Så som EU fungerar, där alla länder har vetorätt i utrikesfrågor, är det dock inte lätt att hitta motmedel. Men att tala klarspråk är i alla fall en sak, enligt Litauen.

– Det kanske verkar odiplomatiskt för vi är snälla och artiga, men det har gått väldigt långt, anser utrikesministern.

Irritationen mot Ungern hörs också från Estlands Margus Tsakhna och Belgiens Hadja Lahbib.

– Vi kan inte acceptera att ett enda land, som dessutom skrivit på för den här summan på ett toppmöte för några månader sedan, blockerar det här nödvändiga stödet till Ukraina, säger Lahbib med skärpa i rösten.

Paket nr 14?

Även EU:s nästa sanktionspaket mot Ryssland kring kriget i Ukraina – det 14:e i ordningen – stoppas för tillfället av ungerskt missnöje.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) är ändå hoppfull om en snar lösning.

– Vi har antagit 13 sanktionspaket hittills, trots att det har funnits motstånd inte bara från Ungern utan även ibland också från andra medlemsstater, säger Billström.

– Jag gör i det här läget bedömningen att inget är sagt förrän allt är sagt och förhandlingsarbete är vad EU går ut på, säger utrikesministern i Bryssel.