Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

"Tar kontroll över Nya Kaledonien inom timmar"

TT-AFP

Publicerad 2024-05-16

Människor samlas runt en vält bil i Nya Kaledoniens huvudstad Nouméa. Protester bröt ut i ögruppen i måndags, efter att Frankrikes nationalförsamling skulle genomföra förändringar i röstningsförfaranden.

Nödläge, Tiktok-förbud och soldater till hamnar och den internationella flygplatsen i Nya Kaledonien. Det är Frankrikes svar på de protester som drabbat ögruppen de senaste dagarna.

Enligt inrikesminister Gérald Darmanin tar staten kontroll över ögruppen inom närmsta timmar.

Fler än 200 ”upprorsmakare” har gripits sedan protesterna bröt ut. Minst fem personer, varav två poliser, har dödats och hundratals har skadats i de värsta protesterna i Nya Kaledonien sedan 1980-talet. Men enligt Gérald Darmanin kommer ordningen att återställas inom kort. Det säger han i en intervju med den franska tv-kanalen France 2.

– Vi går från 1 700 poliser – vilket redan är många – till 2 700 poliser i morgon kväll, säger Darmanin.

Protesterna bröt ut i måndags i samband med att Frankrikes nationalförsamling skulle genomföra förändringar i röstningsförfaranden, något som separatister inte var nöjda över. Förändringen innebär ett ökat antal röstberättigade i regionalval i Nya Kaledonien, vilket kritiker anser skulle kunna vara negativt för ursprungsbefolkningen.

Myndigheterna svarade med att kalla in säkerhetspersonal, införa utegångsförbud, förbjuda allmänna sammankomster och stänga den största flygplatsen.

Nya Kaledonien i Stilla havet är ett mellanting mellan en självständig stat och en fransk administrativ enhet. Ögruppen – som med sina runt 270 000 invånare varit franskt territorium sedan 1853 – har flera gånger röstat om självständighet, val som vunnits av nej-sidan.