Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Iran öppnar för nya samtal med "fienden"

TT-AP

Publicerad 2024-08-27

Ayatolla Ali Khamenei under tisdagens möte med den nya regeringen i Teheran.

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei gläntar på dörren för nya samtal med FN och ”fienden” USA om landets atomenergiprogram.

I ett sitt första möte med nytillträdde president Masoud Pezeshkians regering sade Khamenei att ”det inte kan skada” att föra en dialog.

Men i samma andetag varnade han för Washington.

– Lita inte på fienden, sade han.

– Det betyder inte att vi inte kan interagera med samma fiende i vissa situationer. Det skadar inte att göra det, men ha inga förhoppningar om resultat.

USA:s utrikesdepartement svarar på Khameneis ord med att ”vi dömer Iran efter deras agerande, inte vad de säger”.

Iran avbröt i maj samtalen om landets atomenergiprogram. Då angavs den iranske presidenten Ebrahim Raisis död i en helikopterolycka som skäl.

Enligt en rapport från FN:s atomenergiorgan IAEA hade landet i maj över över 6 200 kilo anrikat uran – mer än 30 gånger större än den maximala gräns som fastställdes i kärnenergiavtalet från 2015.

Av den mängden uppgavs 142 kilo vara anrikat till 60 procents renhet vilket, enligt IAEA, endast är ett kort tekniskt steg från 90-procentigt vapenklassat uran.

IAEA-chefen Rafael Grossi har också varnat för att Teheran har tillräckligt med anrikat uran för att tillverka ”flera” atombomber om landet skulle välja att göra det.

Iran har under de senaste åren avaktiverat IAEA:s övervakningsutrustning vid kärnkraftsanläggningar och hindrat inspektörer, enligt FN-organet.