Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Tre barn bland stigande dödssiffra i Beirut

TT-AP

Publicerad 2024-09-21 03.20

Fler dödsoffer har bekräftats efter Israels attack mot södra Beirut under fredagen.

Bland de 37 dödade finns 15 högt uppsatta Hizbollahmedlemmar – men också flera barn.

Stridigheterna mellan Hizbollah och Israel har fortsatt med intensiv beskjutning från bägge håll.

Räddningsarbetet har under lördagen fortsatt bland bråten efter det israeliska flyganfallet mot ett bostadshus i en förort i södra Libanon. Bland de 37 som bekräftats döda finns minst tre barn, enligt Libanons hälsodepartement.

Tidigare hade den extremislamistiska milisen Hizbollah publicerat en lista med 15 namn på medlemmar som dödats, och hyllade dem som deltagare ”i det heliga kriget”. Ibrahim Aqil var högst uppsatt, och så internationellt ökänd att USA hade utlyst en belöning på hans huvud à 7 miljoner dollar.

Civila skadade

Även en annan man, Ahmad Wahabi, kallas i listan ”befälhavare” – en titel Hizbollah sällan använder, vilket tyder på att han hade en tung roll i rörelsens krigföring, skriver tidningen The Times of Israel.

Under lördagen har stridigheterna fortsatt i gränsområdet mellan Libanon och Israel. Israels militär uppger att man träffat bland annat tusentals raketramper. Eldgivningen mot södra Libanon fortsatte därefter med hög intensitet under kvällen. Enligt Israels militär har Hizbollah avfyrat uppemot ett hundratal raketer mot israeliska mål.

Fredagens attack i Beirut utfördes med robotar mitt i rusningstid. Den anfallna byggnaden ligger i ett tätbefolkat område i al-Dahiya (Dahieh) i södra Beirut. Enligt IDF hade Hizbollah-männen samlats i källaren för ett möte inom elitstyrkan Radwan.

Attentat 1983

IDF hävdar att mötet ingick i planeringen av en storskalig Hizbollahattack mot norra Israel likt den som Hamas genomförde den 7 oktober förra året, vilket blev startskottet för Gazakriget.

Ibrahim Aqil var belagd med sanktioner av USA. Motiveringen för det var att han anklagades för koppling till, bland annat, bombattentaten mot USA:s ambassad och en förläggning för amerikanska marinkåren i Beirut 1983, dåd där 300 människor dog. Belöningen på motsvarande 71 miljoner kronor utlystes av USA:s utrikesdepartement förra året.

Aqil är den andre riktigt högt uppsatte befälhavaren i Hizbollah som Israel har dödat i attacker på sistone. I juli dödades Fuad Shukr i en attack från luften.