Hårda strider inför nya fredssamtal
Publicerad 2017-03-23
I dag planeras nya fredssamtal om Syrienkriget.
Samtidigt rasar hårda strider i flera delar av landet.
– Vi hoppas se en seriös motpart på andra sidan bordet, säger Salem al-Muslet, talesperson för oppositionsgruppen HNC, på plats i Geneve, enligt Reuters.
Det är den femte rundan av FN-ledda fredssamtal som hålls i schweiziska Geneve med start idag. Och även om båda sidorna i konflikten deltar så överskuggas samtalen av nya hårda strider som blossat upp i det krigsdrabbade Syrien, som just passerat sitt sjätte år av krig.
I huvudstaden Damaskus har ett flertal jihadistattacker genomförts den senaste tiden, bland annat mot en domstolsbyggnad, och kring Jobarområdet, öster om gamla stan.
Offensiv i viktig provins
Under morgonen kom också uppgifter om att väpnade oppositionsgrupper genomfört en offensiv i Hamaprovinsen och tagit kontroll över elva städer och byar, som tidigare styrts av regeringen, i området. En av de oppositionella grupperna ska vara Tahrir al-Sham, som är nära knutna till tidigare Nusrafronten.
Den syriska armén ska ha svarat med flygattacker över området, uppger nyhetsbyrån AFP.
Hamaprovinsen är strategiskt viktig för Assadregimen eftersom den fungerat som ett separerande område mellan oppositionsgrupper i Idlib och regimstyrkor både mot kustlandet i väst och mot Damaskus söderut.
Ett visst hopp
Enligt det oppositionella organet Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter ska de militanta oppositionsgrupperna just nu befinna sig bara några kilometer från centrala Hama stad. Rädda barnen uppger att omkring 10 000 människor kan ha flytt från området det senaste dygnet.
Men trots de nya striderna finns ett visst hopp om fredssamtalen i Geneve. FN-sändebudet Staffan de Mistura sa efter de förra Genévesamtalen tidigare i år att man kommit fram till en tydlig agenda och att allt är redo för att samtalen om en fredlig politisk övergång, fria val och terrorbekämpning ska gå framåt.
Liknande tongångar hörs även från oppositionella ledare:
– Vi hoppas se en seriös motpart på andra sidan bordet, säger Salem al-Muslet, talesperson för oppositionsgruppen HNC, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Strategiskt övertag
Men den syriska regeringen har haft ett strategiskt övertag i konflikten sedan man i december tog kontrollen över den viktiga miljonstaden Aleppo, och bland annat Ryssland och Turkiet förhandlade fram en ömtålig vapenvila i landet vid årsskiftet.
Därför finns också skeptiker inför Genévesamtalen.
– Det finns inget hopp, enligt min mening. Regimen fortsätter att ta mark... Det finns ingen anledning för den att göra minsta eftergift, säger Syrienexperten Thomas Pierret till nyhetsbyrån AFP.
Över 320 000 människor har dödats, och flera miljoner människor är på flykt, sedan kriget inleddes i Syrien mars 2011.
Här pågår striderna i Syrien
- Damaskusområdet: Terrorstämplade oppositionsgrupper har genomfört flera attacker mot bland annat stadens östra delar.
- Hamaprovinsen: Väpnade oppositionsgrupper har genom en offensiv tagit kontrollen av flera städer och byar, de närmar sig nu staden Hama. Syriska armén har svarat med flygattacker.
- Idlibprovinsen: Ett av de sista oppositionskontrollerade områden i Syrien, där terrorstämplade rebellgrupperna Ahrar al-Sham och Jabhat Fateh al-Sham (tidigare Nusrafronten) nu strider mot varandra. FN-sändebudet Staffan de Mistura har varnat för att Idlib kan bli ”nästa Aleppo”, på så vis att regeringens armé och ryska flygvapnet kan vara på väg att attackera staden för att ta kontrollen, precis som man gjorde i Aleppo under vintern 2016.
- Norra Syrien: Här strider USA-stödda rebeller delvis mot varandra då Turkiet, som strider med väpnade oppositionsgruppen FSA, har gett sig in i kriget för att, som man uppger, rensa det turkisk-syriska gränsområdet på kurdiska styrkor. Det har inneburit en konflikt mellan Turkiet och USA-stödda Syriens demokratiska styrkor (SDF), en allians mellan sunniaraber och syriska kurder bland annat om städerna al-Bab och Manbij.
- Palmyra: Världsarvsstaden var under en tid kontrollerad av IS men har två gånger återtagits av den syriska regimen, den senaste gången i början av mars, med hjälp av ryskt understöd.
- Raqqa: SDF rycker fram mot IS egenutropade ”huvudstad” Raqqa, som man med USA:s stöd ska befria från terrorsekten. Enligt amerikansk militär inleds en omfattande offensiv mot Raqqa så snart Mosul i Irak är befriat från IS.
- Deir Ezzor: Regimkontrollerade Deir Ezzor, nära gränsen mot Irak, hotas gång på gång av terrorgruppen IS närmanden. Bland annat har terrorgruppen attackerat flygplatsen i staden, något som försvårat den humanitära situationen för civila, men också skadat armén på plats. FN har varnat för levnadsförhållanden i Deir Ezzor, och man tror att ungefär hälften av de 250 000 personer som bodde i staden före kriget har flytt.