Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Björklund: Samarbete ett önsketänkande

TT

Publicerad 2018-05-05

Partiledare Jan Björklund tror inte på samarbete kring flyktingpolitiken mellan S och M innan valet. Arkivbild.

En överenskommelse mellan Socialdemokraterna och Moderaterna inom flyktingpolitiken, innan valet?

Lycka till, säger en skeptisk Jan Björklund (L).

Socialdemokraterna aviserade på fredagen att de går till val på en fortsatt stram flyktingpolitik, och att de gärna ser en blocköverskridande överrenskommelse. Beskedet välkomnades av Moderatledaren Ulf Kristersson som öppnade för en förhandling mellan partierna redan innan valet äger rum.

Ett önsketänkande, enligt Liberalernas partiledare Jan Björklund.

– Att det skulle gå att hitta en gemensam överenskommelse före valet här i Sverige så snabbt, ja... lycka till, säger han i en intervju med Sveriges Radio Ekot.

Alliansen är oense om flyktingpolitiken och Ulf Kristersson vill se en uppgörelse med Socialdemokraterna utan de andra Allianspartierna.

Enligt Björklund är utspelen en fråga om taktik.

– Jag tror att båda partierna älskar att säga det där, därför att då kan man låta som att man är nästan lika hård som SD, det är det man är ute efter lite grand. Men det kommer inte att kunna ske, säger Björklund.

På frågan hur Björklund ser på en regeringsbildning efter valet öppnar han för att släppa fram en koalition som inte inkluderar Liberalerna som en aktiv samarbetspartner, om situationen kräver det.

– Om det inte blir en Alliansregering, då har ju jag sagt jag föredrar en regering där Alliansen och Socialdemokraterna tillsammans styr Sverige, en sorts tysk storkoalition. Jag kan till och med tänka mig att släppa fram en regering där Moderaterna och Socialdemokraterna tar ansvar.