Lagändring riskerar leda till stor snusbrist
Uppdaterad 2018-05-04 | Publicerad 2016-04-27
Tomt på snushyllorna i maj.
Det kan bli resultatet av den nya tobakslagen som riksdagen klubbat igenom.
– Man kanske ska börja hamstra sina favoritmärken så att man inte blir utan under en period, säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på tobakstillverkaren Swedish Match.
I början av april i år klubbade riksdagen igenom den nya tobakslagen, som är en anpassning till EU:s direktiv för tobaksvaror. Efter en remissrunda för lagens föreskrifter presenterade Folkhälsomyndigheten igår vad som kommer gälla – och för snustillverkare blir det bråda dagar.
Om drygt tre veckor, 20 maj, måste snusförpackningarna vara uppdaterade med varningstexter liknande de som redan finns på cigarettförpackningar. Dessutom får dosorna inte ange hur mycket nikotin snuset innehåller.
– Vissa produkter har angett lägre nivåer av nikotin för att marknadsföras som mer hälsosamma, vilket inte tillåts enligt bestämmelser som EU-kommissionen tagit fram. Nu anpassas svensk lag till bestämmelserna, säger Josefin Jonsson, enhetschef på enheten för alkohol- och tobakstillsyn på Folkhälsomyndigheten.
Får säljas, men...
Hos tillverkaren Swedish Match är man mycket kritisk till den korta omställningsfasen.
– Jag har aldrig varit med om andra fall där en näring tvingas till omställning på tre veckor. Som vi ser det blir det en omöjlighet att genomföra omställningen på fyra veckor när det gäller märkningen av förpackningar, säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på Swedish Match.
Snusdosor med ouppdaterad märkning som finns i lager i butik den 20 maj får fortsätta säljas fram till och med 20 maj 2017. Men för tillverkarna – och i slutändan konsumenterna – hjälper det inte mycket då omsättningen är mycket stor, med över fem miljoner tillverkade dosor varje vecka.
Folkhälsomyndigheten menar att den korta omställningsfasen beror på lagstiftningsprocessen.
– Ja, det är jättekort. Men vi har inte haft en tobakslag på plats förrän mitten av april och innan det har myndigheten inte bemyndigande att påverka processen. Vi har fått jobba i ett väldigt hektiskt tempo för att få det klart, säger Josefin Jonsson på Folkhälsomyndigheten.
”Börja hamstra”
Den nya lagen gör att snustillverkare tvingas ta fram nya etiketter med varningstexter och uppdaterad innehållsdeklaration till sina dosor.
Vad innebär det här för alla snusare?
– Vi kommer inte att kunna ha lagliga produkter till 20 maj. Det tar tid att få nya etiketter och förpackningar i produktion. Men vi kommer göra vårt yttersta och gör allt för att möta lagen, säger Patrik Hildingsson.
Så det kommer eka tomt på snushyllorna?
– Vi kommer inte kunna möta problemet med hela vårt sortiment. För branschen i stort kommer det bli så att handeln antingen säljer det olagligen eller så finns det inte snus i butik.
Ska snusare börja hamstra?
– Ja, det kanske är svaret. Att börja hamstra sina favoritmärken så att man inte blir utan under en period.
”Varit väl medvetna”
På Swedish Match hoppas man nu att Folkhälsomyndigheten och folkhälsominister Gabriel Wikström gör en översyn av situationen.
Enligt ministerns pressekreterare så beror den korta omställningstiden på EU.
– Det här är ett EU-direktiv som förhandlades fram under 2013 och antogs våren 2014. Den nationella utredningen lämnade sitt förslag till genomförande i februari 2015. Jag förstår att det kan kännas som kort om tid, men snustillverkarna har varit väl medvetna om att det här har varit på gång och vilket datum direktivet ska vara genomfört, säger Helena Paues, pressekreterare hos folkhälsominister Gabriel Wikström.