Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Hur lågt kan man sjunka?

Istället för att bomba borde Ryssland tvinga Assad till förhandlingsbordet

– Jag hoppas det inte var vi, säger Rysslands FN-ambassadör om bombningarna av skolbarn i Syrien.

Jag förstår att han är orolig.

För om Ryssland är ansvarigt kan det handla om de värsta krigsförbrytelserna i en konflikt som redan passerat alla gränser.

Följ ämnen
Ryssland

När man attackerar och massakrerar barn som går i skolan har man sjunkit oerhört lågt.

Vi vet ännu inte om det var ryska eller syriska plan som stod för ännu ett av detta vansinniga krigs lågvattenmärken. Någon annan kan det knappast vara eftersom det bara är regimen och ryssarna som har tillgång till stridsflygplan i området.

För de döda barnen och deras anhöriga spelar det mindre roll. Deras tragedi går inte att göra ogjord.

Men för försöken att få ett slut på bombningarna kan det ändå ha en viss betydelse.

Assadregimen har för länge sedan släppt alla spärrar. Man bryter mot varenda regel som finns i krig. Man bombar medvetet civila och sjukhus. Man använder bomber som är förbjudna enligt internationella konventioner eftersom deras enda uppgift är att orsaka maximala skador hos civila.

Brinnande helvete

Även Ryssland har begått grova övergrepp när man de senaste månaderna intensifierat sina bombningar i regimens tjänst.

En konflikt som redan krävt minst 400 000 människoliv har blivit ännu blodigare. Den senaste månaden har varit extra dödlig när syriska och ryska bomplan gång på gång attackerat staden Aleppo.

För att driva ut ett tusentals militanta islamister, hävdar Ryssland och Assad. Men de som dödas och lemlästas är främst de 250 000 civila som fortfarande finns kvar i staden och som regimen försöker driva ut genom att göra deras liv till ett brinnande helvete.

Omvärlden har reagerat med vrede och krävt att Ryssland ska sluta med sina bombningar. Resultatet blev ett uppehåll på några dagar då bombplanen istället kunde attackera andra städer.

Som Idlib där flygblad släppta från ryska och syriska plan uppmanar befolkningen att lämna staden: "Det är en sista chans. Annars kommer ni att förintas".

Den typen av uppmaningar gör det svårt att tro att skolbombningen i Idlib rörde sig om ett misstag. Regimen verkar vara beredd till vad som helst för att nå framgång mot rebellerna.

Assadregimen har bjudit in Ryssland så på det sättet är de ryska bombningarna legitima. Men ur humanitär och juridisk synpunkt utgör de ett omfattande övergrepp på civilbefolkningen som Ryssland bidrar till för att rädda en diktator, som står till midjan i blod från sin egen befolkning, kvar vid makten.

Krigsförbrytelser

Ryssland har inte ratificerat sitt avtal med den Internationella brottmålsdomstolen i Haag men det hindrar inte att det blir mycket besvärande för Moskva om det kommer fram att man gjort sig skyldig till rena krigsförbrytelser.

Det är därför som Rysslands FN-ambassadör Vitalij Churkin hopps att det inte är ryska stridsplan som ligger bakom skolbarnens död. Men även om det var syriska plan som genomförde de upprepade bombräderna mot skolan så bär Ryssland ett ansvar som nära lierad till Assadregimen.

Det är tack vare Ryssland som Assad åter känner segervittring och vågat ge sig ut på en ny offensiv för att försöka vinna kriget.

Ryssland är tillsammans med Iran de enda länder som kan pressa Assad att sätta sig vid förhandlingsbordet. Istället för att bomba borde Ryssland använda sitt inflytande till att försöka få slut på kriget.

Alternativet är att ännu fler skolbarn dör i bombregnet.

Aleppo 2016 – helvetet på jorden Så här ser kriget i Syrien ut på riktigt OBS! Varning för starka bilder! Stöd Aftonbladets kampanj #tittaintebort