Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Världens ledare i krismöte om klimatet

Publicerad 2014-09-23

Kina släpper ut mer koldioxid än något annat land.

Men när statschefer från hela världen samlas i New York idag för att diskutera klimatkrisen stannar president Xi Jinping hemma.

Det är FN-chefen Ban Ki-Moon som bjudit in världens ledare för att försöka få fart på förhandlingarna om ett nytt klimatavtal.

Bland de 125 stats- och regeringschefer på plats finns bland annat Sveriges avgående statsminister Fredrik Reinfeldt (M), som besöker toppmötet tillsammans med miljöminister Lena Ek (C).

Men den kinesiske presidenten Xi Jinping är inte där - trots att Kina släpper ut mer koldioxid än något annat land.

USA har länge toppat listan när det gäller totala utsläppsmängder men har numera passerats av Kina. För bara några dagar sedan kom nya siffror som visar att Kina numera släpper ut mer koldioxid per capita än EU.

Att få med Kina i förhandlingarna är därför helt centralt för att kunna nå fram till ett nytt bindande avtal om minskade koldioxidutsläpp.

Nya forskarlarm

I somras läckte den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC. Den 127 sidor långa skrivelsen är en sammanställning av forskningsläget kring klimatförändringarna just nu.

"Fortsatta utsläpp av växthusgaser kommer att orsaka ökade och långsiktiga förändringar av alla komponenter i klimatsystemet och öka sannolikheten för allvarliga, genomgripande och oåterkalleliga effekter för människor och ekosystem", skriver forskarna bland annat.

Ändå fortsätter utsläppen öka stadigt och är nu större än någonsin.

70-årige Ban Ki-Moon har varit starkt engagerad i frågan ända sedan han tillträdde posten som generalsekreterare 2007.

– Kapplöpningen har börjat, det är hög tid för ledarna att stiga fram och styra världen till en tryggare framtid, skrev han nyligen i ett långt och personligt inlägg på den amerikanska sajten Huffington Post.

Börjar märkas

I USA har effekterna det varmare klimatet blivit allt mer kännbara i form av ihållande värmebölja, svår torka och katastrofala översvämningar i samband med de senaste årens våldsamma orkaner.

Inför toppmötet demonstrerade igår över 300 000 människor i protest mot oförmågan att nå ett avtal.

Efteråt sa Ban Ki-Moon att han hoppades att världens ledare uppfattat kraften i manifestationen. Han betonade vikten av att snabba och kraftfulla åtgärder.

– Klimatfrågan är ett definierande ögonblick för vår tid och det finns ingen tid att förlora, sa han.

– Det finns ingen plan B eftersom vi inte har någon Planet B.