Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Svensk dömd i Danmarks största hackerhärva

Publicerad 2014-10-30

Gottfrid Svartholm Warg.

Gottfrid Svartholm Warg, en av fildelningssajten The Pirate Bays skapare, döms för dataintrång i Danmarks största hackerhärva genom tiderna, rapporterar Danmarks radio.

Svensken har bland annat gjort intrång i polisens register.

Fyra miljoner danskars körkortnummer kopierades i ett intrång mot CSC, ett av världens ledande it-företag, år 2012.

CSC hanterade det danska personregistret, där information om alla medborgare, vägar, bostäder och annat lagras.

Men inte nog med det: de fick också tillgång till danska polisens kriminalregister och det så kallade SIS-registret med internationellt efterlysta personer, skriver Ekstrabladet.

Döms för intrånget

Under rättegången har det framkommit att svensk polis flera gånger varnade sina danska kollegor om att hackare skulle ge sig på danska register, rapporterar DR.

Uppgifterna kom från en svensk utredning av flera hackerattacker, bland annat mot Nordea, där Gottfrid Svartholm Warg, 30, misstänktes.

Men varningarna föll för döva öron. Svensken och hans danska 21-årige medbrottsling tog sig in i personregistret via Svartholm Wargs datorer i Kambodja, menar danska domstolen i Frederiksberg.

”Datorerna var fjärrstyrda”

The Pirate Bay-grundaren hävdar å sin sida att hans dator varit fjärrstyrd av någon annan, och den stora frågan i rättegången har varit just att reda ut hur det ligger till med den saken.

En 21-årig dansk döms också. Bevisen mot honom är en chatlogg där han diskuterar möjliga sätt att ta sig in i CSC:s system.

Hittills har domstolen bedömt att de bägge är skyldiga. Straffen kommer vid senare tillfälle.