Så slipper du bli sjuk av kräftorna
Uppdaterad 2018-08-17 | Publicerad 2001-08-01
Är du orolig för att dina kinesiska kräftor är farliga?
Var lugn – du behöver bara koka om dem för att bli av med eventuella bakterier.
Livsmedelsverket stoppade i slutet av förra veckan en container med 12 ton kinesiska kräftor.
Analyser visade att några av kräftorna innehöll vibrioner, en bakteriefamilj som kan orsaka illamående, feber, diarréer och kräkningar.
Stora mängder kinesiska kräftor har kommit till Sverige den senaste tiden. Men enligt Livsmedelsverket är det ingen fara att äta kräftorna.
Om du ändå känner dig orolig är ett bra tips att värma kräftorna.
”Stormkoka inte”
– Man ska inte stormkoka, det räcker om de blir ordentligt varma. Om man håller 80 graders värme i några minuter har man dödat så många bakterier att det inte är något att bry sig om, säger Lars Plym Forshell, veterinäröverinspektör vid Livsmedelsverket.
Klas Elfving