”Rocketman” tvingar Trump att bekänna färg
Den unge diktatorn Kim Jong-Un visade upp en helt ny sida i sitt nyårstal.
De sedvanliga hoten blandades upp med en mycket ovanlig fredstrevare.
Men det mest intressanta blir president Trumps svar. Kommer han att acceptera att Nordkorea nu kan hota USA med kärnvapen eller inte?
Svaret på den frågan avgör om spänningen på Koreahalvön kommer att öka ytterligare under 2018 eller inte.
Kim Jong-Un fortsatte att indirekt hota USA och president Trump genom att i sitt tal varna för att avtryckarknappen till landets kärnvapen hela tiden finns på hans skrivbord. För att understryka hotet la han till följande nyckelmeningar.
– Det är inte ett hot. Det är verkligheten.
I de två meningarna sammanfattade han president Trumps dilemma. Trump, precis som Obama före honom, har sagt att han aldrig kommer att acceptera att skurkstaten förfogar över kärnvapen som kan nå USA. Något som de flesta experter nu verkar betrakta som ett faktum.
Måste bestämma sig
Däremot är det knappast sensationellt att avfyrningsknappen alltid är nära diktatorn. Trump har sin väska med kärnvapenkoderna som följer honom överallt. Putin likaså. Det är så en kärnvapennation agerar.
Under 2017 avlöste kärnvapen- och robottesterna i Nordkorea varandra. På väldigt kort tid har Nordkorea gått från ett land som hade osofistikerade kärnvapen i råformat till en nation som både förfogar över de kraftfulla raketer som krävs för att skjuta iväg kärnvapen ända till USA:s östkust och tekniken för att göra kärnvapnen till så små och lätta stridsspetsar att de får plats i toppen av en missil.
2018 är sannolikt året då president Donald Trump måste bestämma sig. Ska USA slå till militärt mot Nordkorea i förebyggande syfte för att slå ut landets kärnvapenkapacitet? Alternativet är att Trump tvingas acceptera det oacceptabla, att erkänna Nordkorea som kärnvapennation.
Stensäker
I sitt tal visade Kim Jong-Un upp ett helt nytt självförtroende när han sa att USA inte längre kan anfalla Nordkorea. Han är stensäker på att Trump inte vågar ta den risk det innebär att attackera en kärnvapennation. Både för USA:s del men också för Sydkoreas.
Huvudstaden Seoul ligger bara några mil från Nordkoreas gräns och ett krig skulle innebära massdöd bland de tio miljoner som utgör stadens befolkning.
Istället för sitt normala, höga tonläge som den tredje dynastin Kim brukar använda mot USA så var det en självsäker och nedtonad Kim Jong-Un som utmanade Trump men samtidigt skickade ut en fredstrevare.
Diktatorn tyckte det var dags att förbättra relationerna med Sydkorea och meddelade att han funderar på att skicka en nordkoreansk trupp till vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.
Ovanlig gest
Han nöjde sig inte med det. Kim Jong-Un sade också att han hoppas att spelen i Sydkorea blir lyckade. Den typen av försonande gester är mycket ovanliga från honom.
Fredsinviten kommer att tas emot mycket positivt av Sydkoreas president Moon som redan tidigare föreslagit att USA och Sydkorea ska ställa in de sedan tidigare planerade gemensamma militärövningarna under vinter-OS. Nordkorea är mycket upprörda över dessa krigsövningar och har länge krävt att de upphör.
Kim Jong-Uns budskap är ett tecken på att spelplanen på Koreahalvön håller på att förändras.
Nordkorea är inte längre bara en oberäknelig, märklig och tragikomisk kommunistregim som överlevt sig självt. Det är också en nation som världen inte längre kan ignorera.
USA och resten av världen kommer att fortsätta hävda att Nordkorea måste göra sig av med sina kärnvapen.
Utsiktslös strid
Sannolikt är det en helt utsiktslös strid. Kim Jong-Un kommer aldrig att ge upp vapnen som för första gången gett honom en garanti att inget annat land kan störta regimen. Han vore en idiot om han gav upp sin livförsäkring. Särskilt i en värld av oberäkneliga ledare som Trump där inga garantier kan anses säkra.
Däremot gjorde Kim Jong-Un en mycket ovanlig deklaration som i viss mån borde lugna världen. Han lovade att Nordkorea aldrig kommer att använda sina kärnvapen så länge man inte själv blir attackerad. Väldigt långt borta från de högljudda hot Nordkorea brukar uttala om att USA ska förintas i ett hav av eld.
För vad nu det är värt.
Biter sanktionerna?
Möjligen kan man i diktatorns mer försonliga framtoning spåra en insikt om att Nordkoreas ekonomi riskerar att drabbas hårt av de sanktioner som röstades igenom i FN:s säkerhetsråd förra året som slår mot landets främsta exportindustri, textilvaror och mot den livsviktiga oljeimporten.
Nu när Kim har sina kärnvapen behöver han inte låta lika tuff längre.
Bollen ligger hos Donald Trump. Hans första reaktion i form av "vi får se" visar att presidenten insett att "Rocketman" inte är lika lätt att hantera som Trump ursprungligen tänkt sig.