Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Överlycklig – att bli ny ordförande

Publicerad 2012-05-12

Karl-Petter Thorwaldsson, 47, föreslås bli den nye fackbasen

Tar över efter wanja När Wanja Lundby-Wedin avgår som ordförande för LO på kongressen i slutet av maj är det 47-årige Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson som blir hennes efterträdare.

Wanja ut – ”Kålle” in.

Karl-Petter ­Thorwaldsson, 47, tar över som LO-ordförande.

– Jag är jävligt glad, säger han.

Tobias Baudin.

När LO håller kongress i Stockholm i slutet av maj avgår Wanja Lundby-Wedin som ordförande efter tolv år på posten. De senaste månaderna har en valberedning slitit hårt med att få fram en efterträdare som ­samtliga LO-förbund, med sina cirka 1,5 miljoner medlemmar, kan ställa upp på.

I går stod det klart att den nuvarande ordföranden i ABF, Karl-Petter Thorwaldsson, föreslås ta över.

– Jag är jätteglad. Men jag är ödmjuk inför uppgiften och klar över att det är LO:s kongress som till slut väljer vem det blir, säger han.

Hård strid

Striden har stått mellan ”Kålle”, med bakgrund inom IF Metall, och Kommunals vice ordförande Tobias Baudin.

Baudin föreslås nu i stället bli vice ordförande.

– Självklart ville jag bli ordförande. Men nu har vi en situation där LO riskerar att uppfattas som oeniga om vi inte kommer överens. Det tjänar bara arbetsgivarna på. ”Kålle” och jag kommer att samarbeta väl, säger han.

Få fler i ledningen

Gårdagens besked har föregåtts av en hård maktstrid mellan Kommunal och IF Metall. Men även flera andra mindre ­förbund har varit viktiga kuggar.

Enligt vad Aftonbladet erfar har knutarna lösts genom att LO:s ledning nu ska utökas från tre till fyra personer.

Hans Tilly har lett valberedningens arbete:

– Karl-Petter har ett stort kontaktnät och är ju erfaren. Tobias har en väldig analytisk förmåga och är lugn och trovärdig. Det är två bra personer som kommer utgöra en stark ledning och arbeta för att få LO enat.

Kallas för ”Kålle”

Namn: Karl-Petter Thorwaldsson. Smeknamn: ”Kålle”. Ålder: 47. Yrke: Föreslagen att bli ny LO-ordförande. Är i dag ordförande i ABF. Var ordförande i SSU 1990-1995. Har varit ombudsman på Metall. Bor: Enskede utanför Stockholm. Så vill han utveckla LO: ”Vi måste lägga förslag för att bekämpa massarbetslösheten i Sverige, bli mer offensiva för att få tillbaka medlemmar. Och vi måste få ihop förbunden inför nästa avtalsrörelse.”