Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Medlemmar ska få rösta om V ska vara med i regering

Publicerad 2012-02-14

Jonas Sjöstedt (V).

Även om de rödgröna vinner valet är det inte säkert att Vänsterpartiet kommer sitta med i regeringen.

V-ledaren Jonas Sjöstedt vill att medlemmarna ska få rösta om vad som förhandlas fram efter valet.

– Det handlar om demokrati, säger Sjöstedt.

När Jonas Sjöstedt i dag medverkade på en kaffeträff med journalisterna i riksdagen lanserade han en ny idé som han hoppas ska få stöd för i sitt parti. Om det rödgröna blocket vinner riksdagsvalet 2014 vill V-ledaren att medlemmarna i hans parti sedan ska få ta ställning till vad som förhandlas fram mellan partierna efter valet.

– Vi kommer att i god tid före valet bestämma oss i regeringsfrågan och ange vad som är viktigt i regeringspolitiken. Men jag tycker att det är viktigt att medlemmarna sedan får ta ställning till innehållet. Det handlar om demokrati. Om medlemmarna röstar ja går vi in i ett regeringssamarbete med ett tungt mandat. Jag känner efter vårt öppna partiledarval att jag har ett väldigt starkt stöd i partiet, säger Jonas Sjöstedt.

”Sitta i regering ett mål”

Enligt Sjöstedt förslag ska det krävas att över 50 procent av medlemmarna röstar för den regeringsplattform som förhandlas fram efter en eventuell valseger. Det kan alltså bli så att gräsrötterna säger nej och S och Mp i så fall skulle tvingas söka stöd på annat håll.

– Ja, det får man se. Antingen är vi i regeringen eller så går vi i opposition. Men mitt mål är att vinna valet och sitta med i en regering, säger Sjöstedt.

Metoden med omröstning har använts bland annat inom vänstern i Frankrike tidigare, där samtliga lokalavdelningar kallades samman dagen efter det stod klart hur ett regeringssamarbete skulle se ut.

– Det skulle inte behöva ta mer än några dagar att göra en sådan omröstning. Jag tycker det är viktigt att det finns en kontrollstation efter att vi har gjort de kompromisser man alltid måste göra när man förhandlar om en regeringsplattform, säger V-ledaren.

På kaffeträffen berättade även Sjöstedt att tiden då Vänsterpartiet var ett stödparti åt en S-ledd regering är över. Samtidigt berättade han att han känner att stödet för ett liknande samarbete som det rödgröna projektet inför valet 2010 är svagt.