Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Anders Borg om det tuffa familjelivet

Publicerad 2012-04-10

Finansminister Anders Borg.

Anders Borg brukar hålla tyst om sitt privatliv.

Men i nya boken "Ett partis fall och uppgång - berättelsen om de nya Moderaterna" talar finansministern ut om hur hans familj fått betala ett högt pris sedan han valdes som finansminister.

– Man kan inte säga något annat än att det är en smäll för familjen, säger han.

Finansminister Anders Borg (M) beskrivs ofta som en av de stora hjärnorna bakom den omstöpning av Moderaterna som föranledde valsegern 2006. I journalisten Anders Pihlblads nya bok "Ett partis fall och uppgång - berättelsen om de nya Moderaterna" framgår det att de nya Moderaterna till stor del bygger på de idéer som Borg först haft och som statsminister Fredrik Reinfeldt senare tagit till sig.

”Högt pris”

Men framgången har haft ett högt pris för finansministern, som var okänd för den stora allmänheten när han presenterades 2006. Han hade förvisso erfarenhet från både regeringskansliet och näringslivet sedan tidigare, men då i mer undanskymda roller. Anders Borg har sedan han valdes valt att hålla sitt privatliv och sin familj undan från offentligheten så gott det går. Men i Anders Pihlblads nya bok berättar han om att det varit tufft för hans familj, som består av hustrun Sanna och parets tre barn.

– Det går inte riktigt att föreställa sig vad det innebär att man plötsligt är igenkänd på varje mack, på varje Konsum och varje Ica. Det är en förändring av livet som ur familjesperspektiv är i allt väsentligt negativ. Det kanske finns människor som ser fördelar med det, men jag har svårt att se något annat än nackdelar, säger Borg i boken.

Har hållit ihop

Den första tiden som finansminister blev tuff. Rubrikerna blev stora när det avslöjades att Borg anlitat både svart städhjälp och barnvakt. Men samtidigt som två borgerliga ministrar snabbt fick lämna Fredrik Reinfeldts regering, blåste stormen snabbt över för Borg, som hade total uppbackning från statsministern.

I boken berättar Anders Borg om hur svårt han tycker det är att kombinera familjelivet med uppdraget som minister.

– Man kan inte säga något annat än att det är en smäll för familjen, säger han.

Men samtidigt som flera toppolitiker genomgått uppslitande separationer, nu senast statsminister Fredrik Reinfeldt, har finansministern och hans fru Sanna Borg lyckats hålla ihop. De båda träffades redan i högstadiet, under uppväxtåren i Norrköping och bytte för några år sedan storstadslivet i Stockholm till en mer lantligare tillvaro i Katrineholm.

– Vi har levt våra  liv ihop. Det gör väl att man formas av varandra rätt mycket. Sanna är både min hustru och min bästa vän. Vi gör livet till ett gemensamt projekt. Det tror jag är en bra utgångspunkt, säger Borg i Anders Pihlblads bok.

Planerade sluta

Anders Borg har tidigare sagt att den dag han slutar som finansminister skulle vara den "bästa i hans liv" och att han planerar att sluta någon gång under nästa mandatperiod om alliansen vinner nästa val. Men han har senare ändrat sig och sagt att han är beredd att sitta en hel mandatperiod till vid en valseger.