Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Nu är det silly season

Publicerad 2012-06-21

Mat(jes)ministern om sina favoriter till festen

Midsommar utan sill och potatis?

Nej tack.

Åtminstone om matminister Eskil Erlandsson får bestämma.

– Riktigt fet matjessill kan man bara inte vara utan, slår han fast.

SKÅLAR MED LINGONDRICKA Aftonbladets Svante Lidén bjöd landsbygdsminister Eskil Erlandsson på en riktig sillfest. ”Det är svensk matkultur när den är som bäst”, säger han.

Vi bjöd in ministern till ett riktigt fint sillbord i den lilla Rosenbadsparken ett stenkast från Sveriges absoluta maktcentrum.

Han tog med sig egen nykokt färskpotatis eftersom vi glömt bort den.

– Utan svensk nyplockad färskpotatis till sillen blir det ingen ­riktig midsommar, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Vissa missledda människor ­rynkar på näsan åt det svenska sill­vurmandet. Dock inte Eskil ­Erlandsson.

Sill i svensk historia

– Sill och färskpotatis är svensk matkultur när den är som bäst.

– Sill och potatis var ju grunden för vår kosthållning under många, många år.

Han utvecklar:

– Hemma längs Smålandskusten har vi en skröna om att det var så vanligt med sill att drängarna och pigorna hade inskrivet i sina kontrakt att de inte behövde äta sill mer än ett visst antal dagar i veckan.

Det var samma sak hemma i Ångermanland, med där ­handlade det om lax. Det är skillnad på landskap och ­landskap, Eskil.

Eftersom vi sitter på allmän plats blir det ingen pilsner till ­sillen.

– Det går lika bra med lingondricka, säger ministern.

Fan tro’t. Men faktiskt, inte så dumt.

Slut på lingonsillen

Men en liten tuting kan jag väl få bjuda på? Alkoholfri eftersom vi är på allmän plats.

Vi tar oss en av de nya alkoholfria snapsar som just har börjat säljas på Systembolaget och i en del matvarubutiker. Eskil håller god min. Jag med.

I morgon på midsommarafton blir det nog äkta vara för Eskil.

Och lingonsill. Som var slutsåld överallt där vi letade.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson sätter ➕ på sillen

MATJESSILL Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

”Detta är ett ­måste till ­ ­mid­sommar, ­en symbol för tradition och kultur. Fet matjessill, gräddfil, hackad gräslök och nykokt färskpotatis är underbart.”

DILLSILL Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

”En mild ­nybörjar- sill som ­passar de flesta. God, men kanske ­lite smaklös.”

SKÄRGÅRDSSILL Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

”Väldigt smakrik ... känns modern ... en innovation i matlandet ­Sverige!”

ANSJOVISSILL Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

”Den ­smakar lite förvuxen ­ansjovis. Men den smakar mycket bra.”

INLAGD SILL Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

”Oumbärlig. Det här är ju själva ursillen som passar till allt. Vanlig ­inlagd sill hör hemma i varje hushåll och bör alltid finnas i varje kylskåp.”

SENAPSSILL Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

”Härlig smak – precis ­som matjes­sillen är den här ett måste på varje smörgårdsbord.”