Nu är det silly season
Publicerad 2012-06-21
Mat(jes)ministern om sina favoriter till festen
Midsommar utan sill och potatis?
Nej tack.
Åtminstone om matminister Eskil Erlandsson får bestämma.
– Riktigt fet matjessill kan man bara inte vara utan, slår han fast.
Vi bjöd in ministern till ett riktigt fint sillbord i den lilla Rosenbadsparken ett stenkast från Sveriges absoluta maktcentrum.
Han tog med sig egen nykokt färskpotatis eftersom vi glömt bort den.
– Utan svensk nyplockad färskpotatis till sillen blir det ingen riktig midsommar, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.
Vissa missledda människor rynkar på näsan åt det svenska sillvurmandet. Dock inte Eskil Erlandsson.
Sill i svensk historia
– Sill och färskpotatis är svensk matkultur när den är som bäst.
– Sill och potatis var ju grunden för vår kosthållning under många, många år.
Han utvecklar:
– Hemma längs Smålandskusten har vi en skröna om att det var så vanligt med sill att drängarna och pigorna hade inskrivet i sina kontrakt att de inte behövde äta sill mer än ett visst antal dagar i veckan.
Det var samma sak hemma i Ångermanland, med där handlade det om lax. Det är skillnad på landskap och landskap, Eskil.
Eftersom vi sitter på allmän plats blir det ingen pilsner till sillen.
– Det går lika bra med lingondricka, säger ministern.
Fan tro’t. Men faktiskt, inte så dumt.
Slut på lingonsillen
Men en liten tuting kan jag väl få bjuda på? Alkoholfri eftersom vi är på allmän plats.
Vi tar oss en av de nya alkoholfria snapsar som just har börjat säljas på Systembolaget och i en del matvarubutiker. Eskil håller god min. Jag med.
I morgon på midsommarafton blir det nog äkta vara för Eskil.
Och lingonsill. Som var slutsåld överallt där vi letade.
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson sätter ➕ på sillen
MATJESSILL
”Detta är ett måste till midsommar, en symbol för tradition och kultur. Fet matjessill, gräddfil, hackad gräslök och nykokt färskpotatis är underbart.”
DILLSILL
”En mild nybörjar- sill som passar de flesta. God, men kanske lite smaklös.”
SKÄRGÅRDSSILL
”Väldigt smakrik ... känns modern ... en innovation i matlandet Sverige!”
ANSJOVISSILL
”Den smakar lite förvuxen ansjovis. Men den smakar mycket bra.”
INLAGD SILL
”Oumbärlig. Det här är ju själva ursillen som passar till allt. Vanlig inlagd sill hör hemma i varje hushåll och bör alltid finnas i varje kylskåp.”
SENAPSSILL
”Härlig smak – precis som matjessillen är den här ett måste på varje smörgårdsbord.”