Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Anmälde sextrakasserier – hängdes ut av sin lärare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-31

Får 55 000 kronor av Stockholms universitet

Två kvinnor kände sig sexuellt trakasserade av sin lärare – och berättade om händelsen för sin studierektor. Då hängdes de ut av läraren inför resten av klassen. Nu får studenterna 55 000 kronor var av Stockholms universitet.

Det var för snart tre år sedan som två kvinnor vid Stockholms universitet upplevde sin lärare som obehaglig och närgången. Studenterna rapporterade händelsen till sin studierektor och bad om att få vara anonyma. Men det brydde sig inte rektorn om. Vid nästa föreläsning pekades kvinnorna ut av läraren som berättade för klassen att han anklagats för sexuella trakasserier.

Anmälde händelsen

Studenterna anmälde händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO) som stämde Stockholms universitet för de repressalier kvinnorna utsatts för och för att lärosätet inte gjort tillräckligt för att stoppa trakasserierna.

Får 55 000 kronor

Nu får kvinnorna 55 000 kronor var av Stockholms universitet efter att lärosätet gått med på förlikning med DO.

– Diskriminering görs ofta utifrån en maktposition. Den som diskrimineras befinner sig då i underläge gentemot den som diskriminerar. Skyddet mot repressalier är viktigt för att enskilda ska våga hävda sina rättigheter. Därför är det viktigt att kvinnorna nu fått upprättelse, säger Katri Linna i ett pressmeddelande.

Följ ämnen i artikeln