Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Thailändska prinsessan en mardröm för militärjuntan

Prinsessan Ubolratana ställer upp i valet i Thailand

Militären är den thailändska kungafamiljens främsta beskyddare.

Därför är det inte bara en sensation när militärjuntans ledare ställs mot en 67-årig prinsessa i de första fria valen på fem år. Allting i Thailand ställs på ända om hon nu tillåts att ställa upp.

Efter nästan hundra år kan militären vara på väg att tappa greppet om makten.

Prinsessan Ubolratana blir den första kunglighet som ställer upp i ett allmänt val. Under alla år har monarkin haft en upphöjd ställning ovanför politiken. Att blanda sig i direkt var otänkbart.

Men det som gör prinsessans intåg på scenen extra nervkittlande är att hon ställer upp för ett parti som står familjen Shinawatra väldigt nära. Thaksin Shinawatra och hans syster Yingluck styrde landet i omgångar efter de första demokratiska valen 2001. De har dominerat thailändsk politik till den grad att militären genom kupper tagit makten flera gånger. Senast hände det 2014 och sedan dess har Thailand återigen varit en militärdiktatur.

Militären har sett familjen Shinawatra som sin och kungafamiljens värsta fiende och som ett hot mot den sociala stabiliteten i landet. Både Thaksin och Yingluck drev en populistisk politik som lockade många av Thailands fattiga bönder och underklass. De kallas rödskjortor och har av militären utsatts för hård repression sedan diktaturen återinfördes.

Skräddarsytt valsystem

Militären har företrätt de så kallade gulskjortorna, elitens och den urbaniserade medelklassens partier som försökt skydda sina privilegier mot ”pöbeln”.

De senaste fem åren har militären försökt skräddarsy ett valsystem som gör det svårt eller omöjligt för rödskjortorna att komma tillbaka till makten. Prinsessan Ubolratanas intåg på scenen ändrar helt förutsättningarna för valen som ska hållas den 24 mars.

Tidigare var militärjuntans ledare Prayut Chan-O-Cha storfavorit till att segra.

Nu framstår prinsessan som den stora favoriten och dessutom som den som i praktiken kan ge makten tillbaka till familjen Shinawatra, som blivit stenrika på telekomaffärer. Thaksin lever i exil i Dubai sedan 2008 och hans syster Yingluck flydde landet 2014. Båda efter att ha dömts i korruptionsrättegångar styrda av militären som ett sätt att försöka bli av med besvärliga politiska motståndare.

Generalernas mardröm

För generalerna måste den nya utvecklingen vara en ren mardröm. Monarkin är den enda institution i landet som har en starkare ställning än militären. Det blir närmast omöjligt för militären att försöka annullera en valvinst för en representant från kungahuset.

Thailands valkommission är i nuläget det främsta hotet mot prinsessan Ubolratana. De måste godkänna hennes kandidatur. Politiker som står nära militären har redan ifrågasatt hennes rätt att ställa upp med hänvisning till en lag som förbjuder politiska partier att utnyttja monarkin i valkampanjer.

Till saken hör att prinsessan i formell mening inte längre är en del av monarkin. Hon studerade i unga år vid elitskolan MIT i Boston i USA. Där träffade hon en amerikan, gifte sig och fick tre barn. Hon fråntogs sina kungliga titlar. Hon skilde sig och återvände till Thailand 2001 där hon varit med i filmer, lett tv-shower och ägnar sig åt välgörenhet. Hon är mycket känd och behandlas sedan sin återflytt som en medlem av kungafamiljen.

Omåttligt populär

Dock råder en gråzon när det gäller om hon omfattas av landets stränga majestätslagar som förbjuder all kritik av monarkin och dess företrädare.

Den förre kungen Bhumibol var omåttligt populär och mycket starkt lierad med militären. När han dog 2016 efter 70 år vid makten tog den betydligt mer ifrågasatte sonen Maha Vajiralongkorn över. Han förmodas ha godkänt att hans äldre syster ställer upp i valen vilket tyder på att han inte alls är lika förtjust i militärens inflytande som hans pappa var.

Militären har helt dominerat thailändsk politik sedan monarkins absoluta makt avskaffades 1932. Den har antingen styrt direkt eller från kulisserna och satt rekord i militärkupper. Efter valet av Thaksin 2001 var första gången som de hamnade vid sidlinjen. Något de snabbt rättade till med kuppen 2006.

Nu är deras makt återigen hotad på allvar. Frågan är om de, beroende på valresultatet, kommer att ge upp den frivilligt eller om Thailand står inför en ny period av politiskt våld och turbulens.