Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Nu hade Kennedy varit en katastrof

Karriären kantades av kvinnoaffärer och fiaskon

Lovorden över John F Kennedy vet inga gränser dessa dagar.

Men hur hade han egentligen klarat sig som president i dag?

Inte alls, skulle jag vilja påstå.

I dag är det 50 år sedan president John F Kennedy blev mördad i Dallas. Ett mord som skakade en hel värld.

Att dö en våldsam och alldeles för tidig död är ofta ett säkert sätt för ledande politiker att bli helgonförklarade. Jag tillhör också dem som fascineras av JFK. Men jag har lite svårt att förstå den nästan eniga och oreserverade hyllningskören.

Tänk ett ögonblick att Kennedy varit verksam idag och agerat på motsvarande sätt. Då hade han snabbt blivit inkompetensförklarad. Kennedy fungerade kanske i början av 60-talet. Bedömd med dagens måttstock hade han varit snudd på katastrof.

Ta Grisbuktsinvasionen på Kuba. Om Obama varit ansvarig för en lika klantig och monumentalt misslyckad militäroperation hade han blivit strimlat i småbitar. Både av sina republikanska motståndare i kongressen och av allmänheten.

Dåligt tränade

Kennedy skickade 1 300 oerfarna och dåligt tränade exilkubaner för att störta Castro. Övertygad om att så fort vanliga kubaner fick reda på invasionen så skulle de resa sig mot kommunistregimen.

Kennedy drog dessutom personligen i sista stund ner på det amerikanska flygstödet till invasionsstyrkan.

Resultatet kunde bara bli ett. Totalt fiasko. Kubanerna reste sig inte och invasionsstyrkan var gav upp efter två dagar. Kennedy framstod som svag och oerfaren. I dag hade ett sånt misslyckande fått mycket större följder.

I början av 60-talet när Kennedy var president fanns det ett fåtal stora rikstäckande medier och de var med dagens mått mätt väldigt hovsamma. De höll exempelvis helt tyst om Kennedy kvinnoaffärer. JFK får Bill Clinton att framstå som en trogen hemmaman.

Vårdslös

För att hinna träffa alla kvinnor – de var långt fler än Marylin Monroe – lät han Secret Service sköta mycket av logistiken. De körde kvinnorna till Vita huset eller dit där Kennedy skulle träffa dem. JFK var vårdslös och tog stora risker.

I presidentens entourage ingick bland annat en 19-årig praktikant som han raggade upp i Vita husets pool.

I dagens medievärld av nyheter 24 timmar om dygnet hade han snabbt blivit avslöjad. Någon av alla som kände till otroheten hade läckt och ingen tidning, tv-station eller webbsida hade tvekat att publicera. Den storm som drabbade Bill Clinton efter att otroheten med Monica Lewinsky avslöjades är bara en lätt bris i jämförelse med vad som vad JFK råkat ut för i dag.

Förmodligen hade han tvingats avgå i den orkan av protester som följt. Alternativt hade republikanerna ställt honom inför riksrätt.

Lysande formulering

Kennedy hann vara president i knappt tre år. På den tiden uträttade han egentligen inte särskilt mycket. Han stöttade rymdprogrammet och medborgarrättsrörelsen men i grund och botten är det egentligen bara två saker han är ihågkommen för.

Den berömda formuleringen i sitt installationstal där Kennedy sa:

– Fråga inte vad landet kan göra för dig. Fråga vad du kan göra för landet.

En lysande och inspirerande formulering om den enskildes ansvar för utvecklingen av samhället.

Hans stora politiska framgång var utgången av konflikten med Sovjetunionens Nikita Chrusjtjov över de raketramper Sovjet placerat på Kuba. Ramper varifrån man kunde attackera USA med kärnvapen.

Geniförklarad

Kennedy svarade med en blockad till sjöss av ryska fartyg på väg till Kuba.

Världen höll andan. Ett tag såg det ut som ett kärnvapenkrig stod förr dörren.

Så backade Chrusjtjov och JFK framstod som den store segraren och strategen. En revansch som gjorde att de flesta glömde bort hur USA lämnade Grisbukten med svansen mellan benen. De flesta glömde också att missilkrisen förmodligen aldrig inträffat om det inte varit för Kennedys misslyckade Kuba-invasion.

Missilkrisen gjorde att JFK blev geniförklarad och älskad. En känsla som suttit kvar till modern tid.

Man kan undra vad som hänt ifall Kennedy blivit tvungen att hantera Vietnamkriget. Stärkt av sin framgång är det möjligt att han agerat som sin efterträdare Lyndon Johnson och trappat upp det amerikanska deltagandet.

Och hamnat i ett nytt Bay of Pigs.

I dagens politiska klimat hade Kennedy aldrig blivit omvald om han inte blivit mördad.