Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

NRK: ”Malala får inte fredspriset”

Publicerad 2013-10-11

Många är favorittippade som vinnare av Nobels fredspris som tillkännages i Oslo dag.

Men Malala Yousafzai anses för ung och får inte priset, rapporterar NRK 

Andra heta kandidater är en gynekolog, kemvapenförstörare och en president.

Det spekuleras hejvilt kring vem som får det prestigefyllda fredspriset. Och enligt internationella förståsigpåare är den 16-åriga Malala Yousafzai en storfavorit, skriver BBC.

”För ung”

Hon har redan prisats för sin kamp för flickors och kvinnors rätt till utbildning i Pakistan. Yousafzai är dödshotad av talibaner och överlevde ett attentat där hon sköts i huvudet.

Men enligt norska NRK som brukar ha rätt kring sina förhandstippningar menar dock att Malala Yousafzai med sina 16 år är alldeles för ung. En annan anledning är att den redan dödshotade flickan kan göra henne till ett större terrormål med den uppmärksamhet som fredspriset skulle innebära. ”Detta är avvägningar som Nobelkommittén inte tar lätt på”, skriver NRK.

Och enligt NRK:s uppgifter har Nobelkommitteén beslutat att inte ge priset till Malala Yousafzai.

Bokat resa till Norge

Men också den kongolesiske läkaren och fredsaktivisten Dennis Mukwege finns med bland de förhandstippade kandidaterna. För fem år sedan mottog han FN:s pris för Mänskliga rättigheter för sitt arbete mot våldtäkter som en del av krigsföringen.

Han arbetar i Kongo med att ta hand om kvinnor och barn som har blivit utsatta för sexuellt våld i krig. Gynekologen har flera gånger tidigare omnämnts som fredspriskandidat. Och i år är det kanske hans tur. Aftonbladet har tidigare avslöjat att Mukwege ska besöka Norge i mitten på december.

Vitrysk dissident

Bland de andra favoriterna finns även FN:s organisation OPCW som just nu är aktuella med arbetet med att förstöra världens största kemvapenbestånd – det i Syrien.

Men enligt NRK kan en belöning till organisationen vara alltför tidig.

Övriga heta kandidater är den vitryska dissidenten Ales Bjaljatski som kämpar för mänskliga rättigheter och demokratisk utveckling i Vitryssland. Bjaljatski är en känd motståndare till den diktatoriske presidenten Aleksandr Lukasjenko som styr i landet som ofta kallas för Europas sista diktatur.

Enligt NRK kan också Burmas president Thein Sein prisas för landet demokratiseringsprocesser. Men fredspriset kan även gå till den internationella vaccinfonden Gavi.

Vem eller vilka som får årets Nobels fredspris tillkännages i dag klockan 11.00 i Oslo.