Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Räkna med ökad konfrontation

Borta var visionerna, talet om hopp och verklig förändring.

Vad vi fick se var realisten Barack Obama. Han bad om samarbete med gjorde samtidigt klart att han tänker soloköra.

Räkna med att konfrontationen ökar mellan honom och republikanerna.

– Jag jobbar gärna med alla er härinne, sa Obama och svepte med blicken framförallt över de republikanska ledamöterna.

Bara för att i nästa ögonblick ge dem en örfil.

–  USA står inte still och det gör inte jag heller. Närhelst jag har möjlighet att förbättra tillvaron för amerikanska familjer utan att ta till lagstiftning så tänker jag göra det.

I klartext betyder det att om det av republikanerna dominerade representanthuset fortsätter att försöka sabotera och stoppa alla hans förslag så tänker Obama styra med dekret så mycket han kan.

Redan i sitt tal gav han ett exempel på hur det kan gå till.

Lovade exekutiv order

Obama utlovade en exekutiv order om att alla företag som arbetar som entreprenörer åt den amerikanska staten måste betala sina arbetare en minimilön på minst 10 dollar i timmen. En höjning med tre dollar.

Samtidigt uppmanade han kongressen att införa samma minimilön för alla anställda i USA. Det kan han inte göra via dekret. Då krävs det lagstiftning.

Om Obama tänker använda presidentens möjlighet att utfärda dekret istället för att förhandla med kongressen så lär det innebära mer av konfrontation mellan honom och republikanska partiet.

För presidentens del betyder det att han överger tankarna på att genomföra några ytterligare stora reformer, i stil med sjukvårdsreformen. Istället tänker han koncentrera sig på att finjustera och finputsa.

Inga stora omvälvande saker

En liten förbättring där och en liten förändring här. Inga stora omvälvande saker men sammantaget förhoppningsvis tillräckligt mycket för att han ska lyckas höja sina popularitetssiffror från de rekordlåga nivåer där de just nu befinner sig.

Taktiken är hans sätt att försöka hjälpa demokratiska partiet att behålla sin knappa majoritet i senaten efter kongressvalet i höst. Republikanerna har klar majoritet i representanthuset och det blir mycket svårt för demokraterna att ändra på det i mellanårsvalet i november. Förlorar de dessutom sin knappa majoritet i senaten blir Obama än mer bakbunden i sin möjlighet att få igenom sin agenda. Det är lite tidigt att redan agera "lame duck".

Omvärlden lyste med sin frånvaro ända fram till slutet av Obamas tal. En bekräftelse på att Obama tolkat stämningen i landet som att många amerikaner är trötta på USA:s engagemang i konflikthärdar runtom i världen.

Hotade med veto

USA kommer att fortsätta spela en viktig roll i världspolitiken men då i första hand genom diplomati och inte genom att skicka stridande förband kors och tvärs.

Ett tydligt exempel var när Obama hotade att lägga in sitt veto ifall kongressen försöker införa nya sanktioner mot Iran. Obama vill köra det diplomatiska spåret i botten innan han funderar på att ta till militära medel och nya sanktioner skulle sabotera den linjen.

– Om Reagan och John F Kennedy kunde förhandla med Sovjetunionen så måste USA rimligen i dag kunna förhandla med en betydligt svagare motståndare, sa Obama.