Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Rikspolisstyrelsen har krismöte i dag

Publicerad 2013-09-25

Rikspolischefen hade möte med landets länspolismästare i dag – för att få nya svar om registren.

Men ingen från Skånepolisen dök upp.

– Det finns andra frågor att prioritera, säger Skånepolisens Lars Förstell till Svenska Dagbladet.

Rikspolisstyrelsens styrelse har ett extrainsatta möte klockan 12.30 i Stockholm i dag.

Innan dess mötte rikspolischef Bengt Svensson länspolismästarna i landet för att få svar på om register förekommer inte bara i Skåne utan även på andra håll. Men Skånepolisen fanns inte på plats, uppger svd.se.

Skånepolisens informationsdirektör skriver i ett sms till tidningen att varken länspolismästaren Klas Johansson eller någon annan representant för polisledningen är där:

"Det finns andra frågor att prioritera och det är inte ovanligt att det vid vissa regelbundna möten finns myndigheter som inte är närvarande", skriver Lars Förstell till SvD.

Många frågor

Riksdagsledamoten och ledamoten i Rikspolisstyrelsens styrelse Roger Haddad (FP) krävde tidigare i veckan att ledningen i Skånepolisen måste avgå.

Maria Ferm vill avvakta innan hon ställer sig bakom kravet.

– Det viktigaste är att få alla korten på bordet, få reda på omfattningen och om det finns fler register och vilka åtgärder rikspolischefen kommer vidta. En viktig fråga är också vilket förtroende rikspolischefen har för Skånepolisens ledning.

– Hur ska man jobba vidare för att återupprätta polisens förtroende? Det är viktigt att prioritera att ta tag i den diskrimering som uppenbarligen finns inom poliskåren.

Vill inte ha sanningskommission

Krister Hammarbergh (M), även han riksdagsledamot och ledamot i Rikspolisstyrelsens styrelse, deltar i dagens möte.

– Vi önskar att vi får ut så mycket information som möjligt och kommer att ställa ett antal frågor, kring kulturen i vissa delar av polisen och om det förekommit på andra ställen.

Under veckan har krav på en oberoende sanningskommission rests från flera håll, bland annat av Maria Leissner, ordförande för regeringens Delegation för romska frågor. Hammarberg sällar sig inte till den skaran.

– Det är ganska vanligt, så fort det är väsen om något så vill man ha en sanningskommission. Det bästa är att främst använda de kanaler som finns.

Ask träffar romer

– Får se nu om åklagaren Åhlund kommer fram till om det har begåtts ett brott.

– Det mest anmärkningsvärda är bristen på respekten för den lagstiftning vi har. Man undrar om det är ren okunskap. När vi införde ny polisdatalagstiftning borde alla myndigheter frågat sig om de befintliga registren var förenliga med den nya lagen, säger Hammarbergt.

Justitieminister Beatrice Ask har ett inplanerat möte med romska representanter på måndag.

– Det finns många som vi nu måste träffa och lyssna på. Det är viktigt för mig att ta till mig den oro och upprördhet som finns kring detta, men också hur man uppfattar att myndigheterna agerar, säger hon till TT.

– Jag delar deras upprördhet och har stor förståelse för och känner stor sorg över att många människor som tidigare i sitt liv och även i dag inte fullt ut blir respekterade som en medborgare, nu får sitt förtroende för myndigheterna väldigt skadat.