Vansinnesdåd vid skola i USA

Uppdaterad 2013-06-08 | Publicerad 2013-06-07

Mannen dödade sin pappa och bror – sedan gav han sig av mot Santa Monica College i Kalifornien.

Han hann skjuta ihjäl fyra personer innan han dödades av polis i skolbiblioteket, uppger AP.

Mannen ska på fredagsförmiddagen, lokal tid, ha skjutit ihjäl två personer i ett hus i Santa Monica, Los Angeles. Poliskällor uppger för AP att det rör sig om ett familjedrama och att det var mannens pappa och bror som sköts till döds.

Efter att också ha tänt eld på huset med de två döda kropparna gav sig mannen iväg, iklädd skottsäker väst och med ett halvautomatiskt gevär.

Han rörde sig mot Santa Monica College - samtidigt som han sköt vilt omkring sig.

Sköt vilt omkring sig

Strax innan lunch, lokal tid, ska flera vittnen ha hört av sig till polisen och sagt att en skytt stått vid ett gathörn och skjutit mot fordon, däribland en buss, där svenska Marta Fagerström, 30, satt, och polisbilar. Enligt polisen sköt han också mot fotgängare.

Föraren av en SUV som lämnade parkeringsplatsen vid skolan när den kom i skyttens väg dödades och en passagerare skadades efter att bilen kraschat in i en vägg, uppger AP.

Men skytten kunde inte stoppas där.

Han tog sig in i skolbyggnaden och sköt en kvinna samtidigt som han gick mot ett bibliotek där flera elever pluggade inför tentor.

– Vi såg en kvinna skjutas i huvudet. Jag har inte kunnat sluta skaka, säger skoladministratören Trena Johnson till AP och berättar att hon tittade ut från rektorns kontor när hon hörde skott avlossas.

Gärningsmannen sköt mot flera personer i biblioteket, men studenterna ska ha lyckats fly.

Dödades av polis

I biblioteket sköts mannen till döds av polis.

– Han sköts och dog på platsen, sa polischefen Jacqueline Seabrook på en presskonferens efter skottdramat.

Sedan skytten dödats sökte beväpnade poliser igenom skolbyggnaderna i jakt på en möjlig medhjälpare till mannen. En man greps och fördes iväg, men efter att han förhörts av polisen släpptes han. På presskonferensen uppgav polisen att mannen inte är misstänkt för något brott.

Tre av skyttens offer dog direkt. Kvinnan som sköts i huvudet inne i skolan fördes till sjukhus med fem andra skadade, men avled senare.

För en av de som vårdas på sjukhus ska tillståndet vara kritiskt, en annan ska ha varit allvarligt skadad när hon kom till sjukhuset men läget uppges nu vara stabilt. De övriga tre skadades lindrigt och har kunnat lämna sjukhuset.

Polisen har ännu inte gått ut med identitet på gärningsmannen eller offren.

Delar av Santa Monica College har spärrats av för brottsplatsundersökning. 34 000 elever studerar vid skolan.