Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

”Det är Putin som ska vara rädd, inte vi”

Publicerad 2013-07-01

De kom, de pratade, de försvann.

Den feministiska punkgruppen Pussy Riot besökte Almedalen under måndagen.

Under stort hemlighetsmakeri mötte Aftonbladet medlemmarna.

– Det är Putin som ska vara rädd, inte vi, säger "Serafima".

När två av Pussy Riots medlemmar i dag besökte Almedalen var säkerheten och hemlighetsmakeriet massivt.

Några timmar innan kvällens officiella framträdande mötte två kvinnor ur gruppen ett litet antal journalister i Visby för att svara på frågor och låta sig fotas i Pussy Riots karakteristiska, färgglada, balaklavor. 

Som villkor för intervjun fick de närvarande journalisterna inte ange kvinnornas ålder, hur de ser ut eller andra detaljer kring besöket.

Var vi träffades också hemligt, liksom gruppens medverkan i ett seminarium några meter från Donners-plats senare under måndagskvällen.

Provocerande aktion

– Ni kan kalla mig Shaiba, säger en av kvinnorna.

– Och jag är Serafima. Men det är inte så noga, säger den andra.

Pussy Riot blev kända för omvärlden i början av förra året när ett tiotal kvinnor ur gruppen,  i neonfärgade klänningar och balaklavor, rusade upp mot upp mot altaret i Frälsarkatedralen i Moskva.

Någon spelade luftgitarr, någon la sig ner i bön - samtliga skrek: "Jungfru Maria, jaga bort Putin, Jungfru Maria, bli feminist"

Några dagar senare lades en video från kuppen upp på Youtube.

– Det var inte, som många medier har skrivit, ett performance. Poängen var att lyfta fram hur kyrkan har blivit ett instrument för manipulation under Putin. Vi valde Frälsarkatedralen för att det är den främsta symbolen för kyrkan, säger Serafima.

"De som är sjuka får ingen hjälp"

Kort därefter greps medlemmarna Maria Alechina, Nadezjda Tolokonnikova och Jekaterina Samutsevitj.

I slutet av augusti 2012 dömdes trion till två års fängelse för huliganism. Två av kvinnorna sitter fortfarande fängslade i straffkolonier.

– Vi har haft möjlighet att ha kontakt med dem. Lagen ger rätt till telefonsamtal och brev - men allt är censurerat. Nadia och Masha är inte vanliga fångar, säger Serafina och berättar att de fängslade kvinnorna lider av sjukdomar. Nadezjda Tolokonnikova har ständig migrän, Maria Alechina har fått synproblem.

– Men det finns ingen medicinsk hjälp. De som är sjuka i fängelset får ingen hjälp - de lämnas att dö. När någon dör sker ingen undersökning. "Hjärtpoblem", står det i rapporten, säger Shaiba.

Varken Serafima eller Shaiba vill säga om de var med under gruppens aktion i Frälsarkatedralen.

Med åtta medlemmar är gruppen dock fortfarande aktiv, bland annat genom den pågående turnén.

Sedan i början av året har Serafima eller Shaiba rest runt i världen, besökt länder i Europa och städer i USA, träffat Obama-administrationen och andra ledande politiker. 

– Vi har flera budskap och flera mål. Mest viktigt är att varna hela världen för vad som händer i Ryssland och prata för de som fortfarande sitter i fängelse. Glöms de bort blir förtrycket hårdare, säger Shaiba.

Tumskruvarna dras åt

I Ryssland har tumskruvarna kring yttrandefriheten dragits åt efter domen mot Pussy Riot. Ett antal nya lagar gör det olagligt att sprida information som "uppmuntrar till gruppen".

Åker Serafima och Shaiba tillbaka riskerar de fängelse.

– Vi vet inte säkert, men det är klart att vi försöker vara försiktiga. Det vore omöjligt att fortsätta vår kamp i fängelse. Fria människor måste vara fria för att fungera, säger Serafima.

Men på frågan om de är rädda ler och skakar både Serafima och Shaiba på huvudet.

– Det är Putin som borde vara rädd, inte vi. Vi är inte ensamma, konstaterar de.