Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Ny supernova synlig från jorden

Publicerad 2011-09-08

SUPERNOVA Med hjälp av ett teleskop kan du se den nya supernovan.

Har du ett hyfsat teleskop hemma?

Då kan du passa på att titta på en ny supernova.

– Det är bäst att passa på nu och någon vecka framåt när den är som ljusstarkast, säger Jesper Sollerman, professor i astronomi.

Supernovan inträffade i den närbelägna galaxen M101, som ligger i Stora björnens stjärnbild. Detta är tredje gången på hundra år som en supernova bildas i just den galaxen, uppger astronomer vid Oxfords universitet som Daily mail har intervjuat.

Ovanlig

Supernovan befinner sig 20 miljoner ljusår från jorden. Ett kort avstånd enligt Jesper Sollerman, professor i astronomi vid Stockholms universitet.

– Det är nära, och det är det som är så ovanligt. De brukar inträffa långt ute i universum och är då svårare att studera, säger han.

Supernovan upptäcktes den 24 augusti i år.

– Man tror att den upptäcktes precis efter att den exploderade. Sedan dess har man kunnat följa den och se hur den blir starkare. Just nu är den nog som starkast.

"Passa på"

De flesta forskare runt om i världen passar just nu på att detaljstudera supernovan för att lära sig mer om hur universum expanderar.

De som har tillgång till ett teleskop hemma kan titta på supernovan. Men vänta inte för länge.

– Det är bäst att passa på nu och någon vecka framåt när den är som ljusstarkast, säger Jesper Sollerman, professor i astronomi.