Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Gravida räddades från bebis-farm

Publicerad 2011-06-03

32 gravida flickor har räddats från en bebis-farm i Nigeria.

Kvinnorna tvingades ge bort sina nyfödda till människohandlare som sålde dem.

De 32 gravida unga kvinnorna bodde på en klinik för gravida i staden Aba i Nigeria. Kliniken drevs av människohandlare som tvingade de unga mödrarna att sälja sina nyfödda barn, rapporterar the Guardian.

De unga kvinnorna fick 1 200 kronor för varje nyfödd pojke och 1 000 kronor för varje nyfödd flicka de sålde.

Skulle producera barn åt ägaren

Flera av kvinnorna var i skolåldern, och hölls inlåsta för att de skulle producera barn som sedan skulle säljas och användas till illegala adoptioner och religiösa ritualer.

Bala Hassan, polischefen i Aba berättar för Guardian att polisen stormade kliniken i Aba för tre dagar sedan efter uppgifter om att de tvingade kvinnor mellan 15 och 17 år att få barn åt ägaren av stället, Dr Hyacinth Orikara.

– Vi räddade 32 gravida flickor och grep ägaren, som nu förhörs och utreds misstänkt för att sälja barn till människor som använder dem i bland annat ritualer, säger han.

Vid tillslaget räddades också fyra spädbarn som redan hade sålts – men inte blivit hämtade ännu.

Ägaren riskerar 14 års fängelse

En läkare som greps vid tillslaget berättade att barnen hade lämnats över till de sociala myndigheterna för att adopteras bort.

Dr Hyacinth Orikara, ägaren av kliniken, kommer troligen att åtalas för barnmisshandel och människohandel. Att köpa eller sälja barn kan ge upp till 14 års fängelse i Nigeria.

Hyacinth Orikara nekar till alla anklagelser, och hävdar att hon hjälpt unga flickor som drabbats av oönskade graviditeter.

Människohandel är det tredje vanligaste brottet i Nigeria, och varje dag säljs ungefär tio barn i landet.