Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Så lätt håller du gnagarna borta

Publicerad 2011-09-12

Anticimex: Råttor och möss
i de svenska hemmen ökar

Höst, regn och kalla vindar.

Då invaderar mössen och råttorna de svenska hemmen.

Så skyddar du dig mot gnagarna i vinter.

– Ostbiten på råttfällan fungerar inte speciellt bra, säger Jan Jungerstam, biolog på Anticimex.

2006 utförde Anticimex 19 417 saneringar mot råttor. 2009 låg siffran på 28 508. 2011 är ingen undantag. Anticimex har sett en stor ökning av antalet råttor och möss i de svenska hemmen den senaste tiden.

– Mössen söker sig in i hemmen när det blir kallare. De kommer in via öppningar, springor eller rör som går in i hus, säger Jan Jungerstam på Anticimex.

”Dåliga på att hantera sopor”

Förutom att skapa obehag kan råttorna och mössen vålla skador på inredning, väggar och förorena mat som ligger framme med urin och avföring. Och det är just maten som kan locka gnagarna in i ditt hem.

– Folk är dåliga på att hantera sina sopor och ställa undan mat. Både råttor och möss söker sig gärna till platser där det finns mat. Det gäller att se till att den inte finns framme. Möss kan äta på allt, till och med ljus. Har man fritidshus är det viktigt att även ställa undan sådana saker om man är borta över vintern, säger Jungerstam.

”Fungerar väldigt bra”

Enligt Anticimex bör man förbereda sig redan nu om man vill undvika gnagarna.

– Råttfällor fungerar väldigt bra,  dock inte med en ostbit på fällan. En bit rökt kött eller en chokladbit är mycket effektivare, säger Jungerstam.

Jonas Blomquist/Minimedia

Följ ämnen i artikeln