Slavar hittade på brittisk campingplats

Publicerad 2011-09-12

24 män hölls fångar i 15 år

De har tvingats jobba utan lön och utan tillräckligt med mat, bott i utkylda husvagnar i smuts och hundavföring och hotats och slagits när de försökt fly. 

Vid en gryningsräd på en campingplats nordväst om London räddade polisen 24 personer som hållits som slavar – en del av dem så länge som 15 år.

Polisen, som i flera månader haft ögonen på campingplatsen i Greenacre, Leighton Buzzard, slog till i morse, skriver brittiska medier.

När de kom till platsen väntade de sig finna omkring 15 personer som hållits som slavar. Efter att ha genomsökt hela platsen hittade man sammanlagt 24 personer, de flesta britter, men också polacker, rumäner och ryssar i åldern 20-50 år.

Polisen tror att de rekryterats från soppkök, välgörenhetskontor och liknande, med falska löften om arbete och tak över huvudet. Det handlar om personer som har kunnat försvinna utan att någon saknat dem.

Jobbat i Skandinavien

När de kommit till campingen har de fått sina huvuden rakade och sina mobiltelefoner konfiskerade. Om de försökte fly blev de hotade och slagna.

– De flesta har tvingats leva under smutsiga förhållanden, de har inte fått några kläder och knappast någon mat, säger chefen för kriminalpolisen i Bedfordshire och Hertfordshire Sean O'Neil till Sky News.

Enligt polisen var de i mycket dåligt skick när de hittades. De har levt i små husvagnar eller skjul utspridda över campingplatsen. De har tvingats arbeta tolv timmar per dygn på olika projekt över hela Storbritannien och också i Skandinavien.

Några av de personer som hittats på platsen tros ha hållits där så länge som 15 år.

Fem personer gripna

Alla 24 tas nu om hand på ett mottagningscenter där de ska få hjälp bland annat av läkare och en expert på tortyr.

Fem personer, fyra män och en kvinna greps vid räden, misstänkta för människorov. Men polisen tror att fler kan vara inblandade.

Polisen hittade också vapen, pengar och droger på campingplatsen.