Presidenten vill flytta Maldiverna
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-13
Förhandlingar förs med Indien och Sri Lanka
Maldiverna kommer att hamna under havsnivån om den fortsätter att stiga i samma takt som idag.
Landets president har en lösning på problemet.
– Vi kommer att investera i mark. Vi vill inte hamna i flyktingtält om det värsta händer, säger han.
Ö-gruppen Maldiverna, som ligger sydväst om Indien, drabbades hårt när tsunamin drog fram 2004 skriver CNN. 69 öar var helt översvämmade och ytterligare 30 öar var också hårt ansatta. Av landets 270 000 invånare miste 82 personer livet och 26 människor saknas fortfarande.
18 cm högre havsnivå
Flodmassorna sköljde även in över Male men huvudstaden skyddades från större förödelser tack vare murar byggda i havet. Regeringen skulle vilja skapa liknande barriärer i resten av landet men kostnaderna är för stora.
Majoriteten av landets 1200 korallöar ligger bara 1,5 meter över havet. Om FN:s prognos för klimatförändringar stämmer kommer havsnivån att ha stigit med minst 18 centimeter i slutet av århundrandet.
Förhandlar med Indien
Mohamed "Anni" Nasheed, landets president, är mycket oroad för landets framtid och vill gå till handling.
Maldivernas vita stränder lockar mängder av utländska besökare. Varje år kan landet inkassera runt 1 miljard dollar på turismen. Pengar som presidenten nu vill rädda landet med.
– Vi kommer att investera i mark. Vi vill inte hamna i flyktingtält om det värsta händer, säger Nasheed i ett uttalande.
Indien och Sri Lanka hör till de länder som kan vara intressanta. De har liknande kultur, mat och klimat som Maldiverna. Även Australien finns med i diskussionerna på grund av att landet har mycket outnyttjad mark. Enligt regeringen ska dessa länder vara öppna för förhandlingar.
21 procent är fattiga
Klimatförändringarnas följder är inte det enda problemet som Maldiviens president oroar sig för. I september 2007 utsattes huvudstaden Male för ett terrordåd då tolv turister skadades. Att liknande attackar kan inträffa igen utesluts inte.
Ett tredje problem som regeringen måste tampas med är den utbredda fattigdomen. 21 procent av befolkningen lever under fattigdomsgränsen skriver CNN.