Äppelpaj med lågt GI
Riktigt hälsosam äppelpaj som lämnar minimalt med disk, eftersom man bara strör över alla ingredienser.
Tid: 30 minuter.
3-4 små syrliga äpplen
½ dl råsocker, brun farin, eller fruktsocker (eller en blandning av dessa)
2 tsk kanel eller kardemumma
½ dl flytande margarin + något eller några av följande:
Havregryn
Mandelspån
Hackad mandel
Hackade hasselnötter
Hackade valnötter
Kokosflingor
Ströbröd
Vetemjöl
Mandelmassa (små bitar eller riven)
Gör så här:
1. Skala äpplena (har du riktig bråttom: strunta i det), och skär i mindre bitar (snabbt, behöver inte vara några ”snygga” bitar). Lägg bitarna i en ugnsfast form.
2. Strö över socker och kanel/kardemumma.
3. Strö över de ”valfria” ingredienserna i listan. Tänk på att havregryn, mandel och nötter är nyttigast, så ta mest av dem för att få ett lågt GI.
4. Ringla över flytande margarin.
5. Grädda i cirka 20 minuter i 200 grader i mitten av ugnen.
6. Servera med yoghurt eller vaniljvisp (12%).
Äpplen under knäcktäcke
Tid: 25 minuter.
5 äpplen
4 dl havregryn
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
100 g smält smör
2 msk vaniljsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och skiva äpplena och lägg dem i en smord pajform.
3. Rör ihop alla ingredienser.
4. "Dutta” ut smeten över äpplena.
5. Sätt in i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills knäcktäcket fått en gyllenbrun färg.
6. Servera med en klick vaniljglass eller kesella.
Äppelmarmelad med calvados
Tid: 30 minuter.
500 g äpplen
1 dl vatten
300 g torkade fikon
500 g syltsocker
0,5 dl calvados
Gör så här:
1. Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar.
2. Skär eller klipp fikonen i små bitar.
3. Koka äpplen och fikon i vattnet tills äppelbitarna är mjuka och lite mosiga.
4. Tillsätt calvados och syltsocker.
5. Koka cirka 10 min och häll sedan upp på burkar.
Stekta gröna äpplen
Tid: 20 minuter.
2 portioner
2 syrliga gröna äpplen
2 msk honung
2 msk ingefära
Kanel efter smak
Gör så här:
1. Skär äpplena i klyftor
2. Lägg i dem i en skål och tillsätt honung, ingefära och kanel. Rör om.
3. Stek på medelhög värme i stekpanna, tills äpplena börjar mjukna.
4. Servera med en klick kesella vanilj.
Äppeldricka med ingefära och kanel
Man måste inte åka till ett musteri för att göra must. Den här varianten kan tillagas hemma i köket.
Tid: 40 minuter.
3 liter saft
4 kg äpplen
2 liter vatten
6 dl råsocker (per liter avrunnen saft)
1 krm natriumbensoat (per liter avrunnen saft)
5 cm färsk skalad ingefära skuren i bitar
3 st kanelstänger
Gör så här:
1. Skölj och skär äpplena i klyftor, låt skal och kärnhus vara kvar.
2. Lägg äppelklyftorna i en gryta och häll på vattnet och kryddorna.
3. Låt koka på svag värme under lock i 15 minuter. Låt självrinna i en silduk.
4. Mät saftens volym och häll tillbaka saften i grytan.
5. Tillsätt socker och koka på svag värme i 10 minuter och därefter natriumbensoatet i ett par matskedar av den varma saften som sedan hälls i grytan. (Om man fryser saften behöver man inget natriumbensoat).
6. Häll upp äppeldrickan på varma väl rengjorda flaskor. Förslut och förvara kallt.
Äppelbröd med valnötter
Ett oemotståndligt frukostbröd. Knepet för att få den knapriga ytan och brödets saftiga konsistens är att ställa en skål med vatten bredvid brödet när det gräddas i ugnen.
Tid: 1 timme och 40 minuter.
5 dl vetemjöl + mjöl till bakbordet
5 dl grahamsmjöl
50 gram jäst
3 msk honung
3 msk ljummet vatten
1 stort äpple eller 2 små
50 gr valnötter, grovt hackade
2,5 dl ljummet vatten
0,5 tsk salt
1 krm kardemumma eller kanel
2 msk olja
Gör så här:
1. Blanda mjölsorterna i en skål och gör en grop i mitten. Smula ner jästen i gropen och häll på 3 msk ljummet vatten och 1 msk honung. Blanda jäst, vatten, honung och lite mjöl och täck över jästklumpen med mjöl. Täck över skålen med en handduk och låt jäsa i 20 minuter, tills jästklumpen ”lyfter”.
2. Skala äpplet, kärna ur och riv det grovt. Blanda äpple och resten av ingredienserna med mjölet och jästen. Arbeta samman med elvispens degkrokar. Täck över och låt jäsa i 20 minuter (ungefär till dubbel storlek).
3. Sätt ugnen på 200 grader. Täck en plåt med bakplåtspapper.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den med händerna. Tillsätt mer mjöl om degen är kletig. Forma sedan till en avlång limpa. Lägg limpan på plåten och gör ett kryssmönster med en kniv.
5. Sätt en ugnsfast form med hett vatten längst ner i ugnen. Sänk temperaturen till 175 grader och sätt in brödet. Baka 40 minuter.
6. Täck över med aluminiumfolie om brödet börjar bli bränt på ytan.