Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Skarp bomb i centrala Nyköping

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-09

Stort område spärrades av

En 21-årig man har anhållits misstänkt för att ha försökt sätta eld på en restaurang i Nyköping med en brandbomb.

Polisen utreder nu sambandet med de tidigare attentaten mot samma restaurang.

Den 21-årige mannen observerades utanför restaurangen vid femtiden i morse. Enligt polisen ska han ha burit på någon form av brandbomb.

En kort tid senare hittades ett misstänkt föremål utanför restaurangen. Polisen sprängde sönder föremålet och det ska nu analyseras.

– Vi betraktar den som en skarp anordning. Den har oskadliggjorts nu och faran är över, säger Lars Liewenborg, kriminalkommisarie vid polisen i Nyköping.

Flera attentat

En person är anhållen på sannolika skäl misstänkt för försök till mordbrand alternativt förberedelse till mordbrand.

– Vi utgår från att syftet med det här är att försöka stänga restaurangen genom att anlägga en brand. Tidigare attentat visar att det varit så, säger Lars Liewenborg.

Restaurangen Tellus har varit utsatt för flera attentat de senaste månaderna och står under bevakning. Bland annat videoövervakas byggnaden. Den 21 september i år sågs någon smyga omkring utanför restaurangen. Personen fångades på bild av en övervakningskamera. Den 28 augusti rörde sig en misstänkt person i området kring Tellus. Några dagar senare hittades en dunk och gasoltuber gömda under en uteplats.

Finns ett samband

Polisen utgår från att det finns ett samband mellan attentatet mot Tellus. Exakt hur det ser ut ska nu utredas. Än är det för tidigt att säga om 21-åringen har någon koppling till de tidigare attentaten, enligt polisen. Mannen kunde gripas efter att restaurangens bevakningsföretag slog larm.

– Vi utreder vilket typ av samband det kan finnas mellan de här olika händelserna. Vi har ett jättebra utredningsläge, säger Lars Liewenborg.

I vintras brann Blue Moon Bar i Nyköping, men polisen ser i nuläget inget samband mellan bränderna.