Nasa stoppar rymdfärd

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-25

Regn och åskväder medförde för stora risker

Nio minuter före planerad avfärd kom beskedet: uppskjutningen av Discovery senareläggs.

Regn och åskväder sätter stopp för Christer Fuglesangs andra rymdfärd.

Aftonbladets Magnus Sundholm är på plats och rapporterar om flera blixtar i skyn.

Klockan 7.36 svensk tid på tisdagsmorgon skulle Fuglesangs andra rymdfärd påbörjas. Nio minuter före uppskjutning beslutade man dock att senarelägga rymdfärden. Regnet var den avgörande faktorn.

Vid niotiden på morgonen kom uppgifter om att markpersonalen öppnat luckan till rymdfärjan.

Christer Fuglesang var först ut i besättningen att lämna i Discovery, framgår det av Nasas tv-sändning från Kennedy Space Center i Florida.

Dramatisk morgon på Kennedy Space Center

Redan under de tidiga morgontimmarna ökade oron över det tilltagande åskvädret.

– Åskvädret har blivit mycket värre den senaste halvtimmen. Jag står och tittar ut nu och på två ställen lyses himlen hela tiden upp av blixtar, rapporterade Aftonbladets Magnus Sundholm som är på plats på Kennedy Space Center, vid klockan 06 svensk tid.

Om blixten hade slagit ner i avfyrningsrampen bedömdes risken för att krafterna skulle slå ut viktig elektronik vara så pass stor att uppskjutningen skulle avbrytas. Inte heller om det börjat regna skulle rymdfärjan kunna lyfta, berättade Magnus Sundholm tidigare under morgonen.

Tyvärr var det precis vad som hände. En dryg halvtimme före uppskjutningen kom regnet, vilket fick Nasas talesperson att gå ut med att risken för inställd avresa då var 99,9 procent.

– De har ännu inte gått ut med att uppskjutningen är helt avblåst, men folk börjar gå därifrån, rapporterade Magnus Sundholm då.

Kamp mot klockan

Möjligheterna till uppskjutning blev en kamp mot klockan.

Plötsligt klarnade vädret och Nasas talesperson ändrade tonläge: ”Jag sa ju att det fanns en hundradels chans, under kan ske”.

Men bara nio minuter före planerad avresa kom ändå beskedet att uppskjutningen senareläggs.

Eftersom anledningen till senareläggningen är vädret kommer ingen presskonferens att hållas.

– Det vi vet nu är att de kommer att göra ett nytt försök i morgon klockan 07.16, säger Magnus Sundholm.

Om det inte går vägen i morgon, onsdag, tar man ett dygns paus och försöker igen på fredag morgon.

Skrev på Twitter

Discoverys besättning påbörjade ombordstigningen vid fyratiden på morgonen. Christer Fuglesang skrev i ett meddelande på mikrobloggtjänsten Twitter sent på måndagskvällen svensk tid: "Sista läkarchecken OK. Sprang en halvtimme med besättningen. Några åskmoln i fjärran, men ser bra ut."

När fem timmar återstod till planerad uppskjutning skrev Christer Fuglesang på Twitter. "Om en halvtimme tar vi på rymddräkterna. Tack och hej för den här gången. Tillbaka on-line om två veckor".

Dessförinnan hade besättningen ätit den sista måltiden före start, Fuglesang valde hamburgare.

Rymdexpeditionen skulle pågå i 13 dagar. Under den tiden skulle Discovery leverera utrustning till den internationella rymdstationen ISS. Tre rymdpromenader hade planerats.