Äntligen en härlig mörk jul
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-30
Advent. Mörker och kyla.
Glöm de ljusa törstsläckarna nu är det värmande mörka öl som gäller.
Aftonbladets Göran Winbergh guidar dig genom årets julölsdjungel.
Elva månader om året skyr vi svenskar mörkt öl. Men så kommer advent och plötsligt häller vi i oss bortåt fem miljoner flaskor av denna mustigare brygd. Julölen har förankrats djupt i den svenska folksjälen.
Årets julöl spretar som vanligt åt skilda håll: söta och bittert beska, fruktiga och örtigt torra, mjuka och vasst kryddiga.
Vad öldrickaren uppskattar är upp till den egna gommen. Många av ölen passar faktiskt att dricka rakt igenom julbordets fröjder från sillen och laxen, via skinkan och köttbullarna fram till knäcken och nötterna.
Men några av de lite fruktigare och sötare ölen fungerar bäst enbart med marsipangodiset, knäcken, frukten och nötterna. Andra kan vara aningen extrema och avnjutes bäst i ensamt majestät. Jag har markerat vilka öl som passar till vad (se nedan).