Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Vi betalar inte piraterna”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-31

Brittiska regeringen vill inte ge pengar till piraterna

Paul och Rachel Chandler kidnappades av somaliska pirater.

Den brittiska regeringen kommer inte att betala någon lösesumma för Paul och Rachel Chandler som har kidnappats av somaliska pirater.

Kravet på motsvarande 51 miljoner kronor kom från kaparna i går.

Det gifta paret Paul och Rachel Chandler kidnappades av pirater utanför Somalias kust förra veckan. Kidnapparna kapade först parets segelbåt och förde sedan bort britterna till en containerbåt i närheten.

Har kunnat ringa

Paret Chandler har haft sporadisk kontakt med sina anhöriga över telefon och kunnat berätta att de mår bra, trots allt som hänt.

Piraterna ville först inte berätta vilket syftet var med kidnappningen. Vissa grupperingar i området utanför Somalias kust har utsett sig själva till kustbevakare med rätt att skydda sina vatten.

En av kaparna som tidigare har pratat med brittisk press har sagt att paret hade kommit in på somaliskt vatten och därför skulle krävas på en avgift.

Kräver miljonsumma

Först i går meddelade kaparna en exakt lösensumma på sju miljoner dollar, motsvarande 51 miljoner svenska kronor.

Kaparna har kallat summan för ”liten” och att det är en rimlig ersättning för en del av den skada som Nato gjort vid kusten.

– De har tillfångatagits av våra bröder som patrullerar kusten. Om de inte skadar oss så skadar vi inte dem. Vi vill bara ha en liten summa på 7 miljoner dollar, säger en av kaparna till BBC.

Kaparna har garanterat paret full säkerhet om lösensumman betalas.

The Sun rapporterar i dag att regeringen inte kommer att gå med på att betala någon lösensumma.