Ingamaj, 89, rädd för personalen: ”Vill ha vaccintvång”
Publicerad 2021-10-03
Ingamaj Haroldson, 89, bor på äldreboende och är rädd för personalen.
Hon anser att det borde vara vaccintvång för alla som tar hand om äldre.
– Man blir förskräckt. Senast i går var det en som skulle hjälpa mig som inte var vaccinerad, säger Ingamaj.
Efter en lång period med låga dödstal bland gamla har coronaviruset börjat skörda fler liv igen på landets äldreboenden.
Två tredjedelar av alla som dog i covid-19 var äldre på särskilda boenden under en vecka i mitten av september och statsepidemiolog Anders Tegnell konstaterade då att smittan ofta sprids av personal, rapporterade Sveriges Radio den 23 september.
Samtidigt skördade covid-19 åtta liv på ett äldreboende i Överkalix. Sju av de åtta gamla som dog var dubbelvaccinerade.
Kommunen kunde inte garantera att personalen inte spridit smittan:
– Vi vet att bland personalen har vaccinationsviljan varit mycket god men som arbetsgivare kan vi inte kräva in uppgifter om hur enskilda anställda valt att göra, skrev Överkalix kommun på sin hemsida.
Många äldre är nu oroliga på landets särskilda boenden. En av dem är Ingamaj Haroldson, 89, som bor på ett äldreboende i Göteborg och själv arbetade som sjuksköterska i 44 år.
– Det är förskräckligt att många äldre dör igen, och det beror på personal som inte är vaccinerad. Jag frågade en som skulle hjälpa mig senast igår om hon var vaccinerad, hon svarade nej. Ofta är det utländska vikarier som inte vaccinerat sig. En var rädd, en annan sade att det inte hade blivit av, berättar Ingamaj.
”Borde vara lag på att personal ska vara vaccinerad”
Hon anser att det borde vara självklart att all personal inom äldre- och sjukvården är vaccinerad:
– Jag förstår inte varför det inte är lag på detta. En sjukdom sprids över hela världen och så ska vi äldre tas om hand av människor som inte är vaccinerade. Det tycker jag är helt galet, säger Ingamaj.
Hon anser att ovaccinerade inte borde få jobb:
– Jag förstår inte hur cheferna kan anställa de som inte är vaccinerade. Jag talade med en chef igår, hon sade ”jag kan inget göra åt detta”. Då sade jag att ”då får man väl prata med regeringen. Hon svarade ”ja, det vore bra”, säger Ingamaj.
Hon tycker det är extra oroande att så många av de äldre som nyligen dog på ett äldreboende i Överkalix var dubbelvaccinerade:
– Man blir rädd när man hör det, man förstår att det inte räcker med två sprutor.
På Ingamajs äldreboende har coronasmittan spritt sig på en avdelning, men inte på hennes:
– Man är rädd att personalen som vakar på den avdelningen kanske måste hjälpa till på andra avdelningar där de friska bor. Det känns otrevligt när man vet att de varit där, säger hon.
Ingamaj Haroldson var själv mycket noga med hygienen under alla år som sjuksköterska. Hon anser att personalen på äldreboendet, men också på sjukhus hon varit på, inte tar hygienen på tillräckligt stort allvar.
– De vill gärna skylla ifrån sig. Om jag säger ”jag såg att du inte tvättade dig”, då svarar de att ”ja, men jag gjorde det förut”, säger Ingamaj Haroldson.
Elisabet Lann (KD), ordförande i Göteborgs äldre- samt vård- och omsorgsnämnd, konstaterar att det är jätteviktigt att de äldre nu får en tredje spruta och säger:
– Jag har full förståelse för Ingamajs oro. Jag blir upprörd när anställda struntar i att vaccinera sig – om det inte finns medicinska skäl – och faktiskt utsätter omsorgstagarna för livsfara.
Ingamaj tycker att ovaccinerade inte borde få jobba på äldreboenden?
– Det finns ju inget lagstöd för att ta reda på det, men om någon säger att ”jag har inte vaccinerat mig”, då skulle jag som rekryterande chef inte anställa den personen, säger Lann.
Hon tycker också att om det framkommer att anställda är ovaccinerade, så ska de omplaceras till uppgifter där de har mindre kontakt med de äldre, till exempel städning. Vaccintvång för personalen tror hon däremot inte på, med tanke på att grundlagen ger alla rätt att slippa kroppsliga ingrepp.