Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Nya pakten oroar – Sydkorea omprövar stöd

TT-AFP

Publicerad 2024-06-20

Den japanska regeringens talesperson Yoshimasa Hayashi. Arkivbild.

Sydkorea fördömer Nordkoreas nya säkerhetspakt med Ryssland – och uppges ompröva sitt beslut om att inte förse Ukraina med vapen.

Rysslands president Vladimir Putin har träffat Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Pyongyang, där de två autokraterna tillkännagav ett slags säkerhetsavtal där de bland annat ska stötta varandra i händelse av militära angrepp.

Detta utgör ett hot mot Sydkoreas säkerhet och kommer att påverka relationen mellan Sydkorea och Ryssland, uppger en källa vid presidentstaben i Seoul för AP.

Putin: Stort misstag

Den sydkoreanska regeringen kommer nu att ompröva sitt beslut om att endast förse Ukraina med icke-dödlig utrustning. Det sydkoreanska beslutet fattades tidigt under det ryska invasionskriget och har ifrågasatts av landets allierade. Frågan om att skicka vapen ska lyftas på nytt, enligt uppgiftslämnaren vid presidentkansliet.

Rysslands president Vladimir Putin säger som svar att det vore ett stort misstag att skicka vapen till Ukraina, och att Ryssland i så fall kommer att reagera på ett sätt som regeringen i Seoul ”troligtvis inte kommer att gilla”. Han säger också att Ryssland inte utesluter att skicka vapen till Nordkorea.

Japansk oro

Japan uttrycker också stark oro inför grannländerna Nordkorea och Rysslands pakt.

Den japanska regeringens talesperson Yoshimasa Hayashi pekar på att den ryske presidenten ”inte uteslöt militärt-tekniskt samarbete med Nordkorea”. Han beskriver det också som helt oacceptabelt att Putin ifrågasatte de omfattande FN-sanktioner som riktas mot diktaturen.

– I strid med det internationella samfundets vilja har Ryssland anskaffat vapen och ammunition, inklusive ballistiska robotar, från Nordkorea och använt dessa i Ukraina i ett tydligt brott mot vidkommande resolutioner i FN:s säkerhetsråd, säger Hayashi vid en pressträff.