Avtal om enighet mellan palestinska grupper

TT-AFP

Uppdaterad 13.12 | Publicerad 07.17

Kinas utrikesminister Wang Yi, tillsammans med Fatahs Mahmoud al-Aloul till vänster och Hamas Musa Abu Marzuk till höger.

Den terrorstämplade organisationen Hamas har skrivit under en överenskommelse med andra palestinska grupperingar, bland annat rivaliserande Fatah, under ett möte i Kina, uppger Hamasledaren Musa Abu Marzuk.

”I dag skriver vi under en överenskommelse om nationell enighet”, meddelar Musa Abu Marzuk.

Kinas utrikesminister Wang Yi var värd för de palestinska gruppernas företrädare. Enligt honom har parterna kommit överens om att inrätta en tillfällig regering efter krigets slut.

– Den mest framträdande höjdpunkten är överenskommelsen om att bilda en interimistisk nationell försoningsregering kring styrningen av efterkrigstidens Gaza, säger han efter undertecknandet av ”Peking-deklarationen”.

Israel kritiserar palestiniernas president Mahmud Abbas som tillhör Fatah.

”I stället för att avvisa terrorism omfamnar Mahmud Abbas Hamas mördare och våldtäktsmän och avslöjar sitt sanna ansikte”, skriver utrikesminister Israel Katz på X.

Fatah och Hamas har legat i fejd med varandra sedan terrorstämplade Hamas kastade ut Fatah från Gazaremsan i samband med dödliga sammandrabbningar som följde Hamas valseger 2006.

ANNONS