Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Guvernör: Biden tar ett beslut inom några dagar

TT-AP

Publicerad 2024-07-07

USA:s president Joe Biden anländer till en mässa i sin hemstad Wilmington i delstaten Delaware på lördagen.

USA:s president Joe Biden – pressad efter sin kritiserade debattinsats mot Donald Trump i förra veckan – kan inom kort komma att överväga sitt beslut att ställa upp i höstens presidentval, uppger en demokratisk guvernör.

– Jag tror att presidenten stannar i racet så länge han inte känner att det inte går att vinna, eller om han känner att han måste lyssna till röster i hans innersta krets om att inte ställa upp, säger Josh Green, demokrat och Hawaiis guvernör.

– Vi kommer förmodligen få veta hur presidenten känner kring allt det här inom de närmaste dagarna.

Enligt Green kommer det snart att stå klart hur stor pressen på Biden är, då kongressledamöter i veckan återvänder till arbetet efter nationaldagsfirandet.

Biden har de senaste dagarna hamrat in budskapet att han inte tänker kliva åt sidan och understrukit att han har kraften att slå Donald Trump i valet.

Men trycket på Biden har fortsatt att öka efter den katastrofala debattinsatsen. Fem demokratiska ledamöter i representanthuset har offentligt krävt att presidenten ska kliva åt sidan.

Amerikanska medieuppgifter gör gällande att även en grupp senatorer försöker samla ihop sig för att be Biden att avbryta sin kandidatur. Ledande demokrater i representanthuset ska enligt källor sammanträda på distans under söndagen för att diskutera situationen.

Om Biden skulle besluta sig för att kliva åt sidan är det troligt att han utser vicepresident Kamala Harris som partiets presidentkandidat, spår Josh Green.

Rättelse: I en tidigare version förekom en felaktig titel på Green.