Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Fördrivna igen – Gazabor i förtvivlan

TT-AFP

Publicerad 2024-07-08

Fördrivna palestinier flyr delar av Khan Yunis efter att Israel beordrat dem att evakuera i början av förra veckan. Bilden är från den 1 juli.

– Vart ska vi ta vägen nu?

Abdullah Khammash är en av de tusentals palestinier som återigen fördrivits från sin senaste tillflyktsort i Gaza stad på grund av striderna.

Med kärror dragna av åsnor, cyklar eller till fots har tusentals palestinier flytt Gaza stad under måndagen, efter att Israel utfärdat en tredje evakueringsorder från staden där intensiva strider pågår.

Civila har nu beordrats lämna en majoritet av områdena i Gazaremsans största stad, där tusentals familjer hade sökt skydd undan strider i resten av landremsan.

Hundratusentals drabbade

Abdullah Khammash lämnade sitt senaste tillfälliga hem klockan tre på natten. Med stridsflyg och attackdrönare som uppbackning rullade israeliska stridsvagnar in i stadskärnan, samtidigt som en talesperson för den israeliska militären beordrade boende i områdena Sabra, Rimal, Tal al-Hawa och al-Daraj att fly till ”humanitära zoner”.

Liknande uppmaningar riktades i förra veckan även till invånare i Khan Yunis och Rafah, i remsans södra delar, vilket enligt FN drabbat 250 000 personer.

Även sjukhus har tvingats stänga ned. Enligt Israels militär genomförs insatserna, som i staden trappades upp för cirka två veckor sedan, efter underrättelser som pekar på att terrorgrupperna Islamiska jihad och Hamas opererar därifrån.

”Begrav oss bara”

För Gazabon Muhammad Bisan har det lett till ”en obeskrivlig natt”.

– Flygplan och artilleri bombar och drönare skjuter från alla riktningar, och vi vet inte vart vi ska fly, till höger eller vänster, säger han till AFP.

Khammash, vars familj sovit på gatorna, är frustrerad över att militären ”säger åt oss att lämna ett område och ta oss till ett annat, och sedan kommer dit”.

– Bara Gud vet vad som kommer ske nu. Begrav oss bara levande och ge oss ett slut på det hela, säger han till nyhetsbyrån.