Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Breivik får ny möjlighet i rätten

TT

Publicerad 2024-05-27

Utøya, där Anders Behring Breivik mördade 69 människor sommaren 2011. Arkivbild.

Massmördaren Anders Behring Breiviks stämning mot den norska staten tas upp i motsvarigheten till hovrätten, rapporterar Aftenposten.

Breivik stämde i fjol staten för vad han anser är ett brott mot mänskliga rättigheter, eftersom han måste avtjäna sin tid i isoleringscell, vilket skadar honom.

I februari gick Oslo tingsrätt på statens linje att Breivik fortsatt är så farlig att alla åtgärder är befogade och att han har goda möjligheter till mänskliga kontakter. Han nekades därmed lättnader i sitt straff.

Via advokater överklagade mördaren beslutet, och fallet ska tas upp i lagmannsretten, en motsvarighet till hovrätten. Det bekräftar advokater för staten och Breivik för Aftenposten.

– Vi har varit förberedda på att det blir en ny runda i lagmannsretten jag ser farm emot att på nytt belysa det goda arbete kriminalvården utför, säger Kristoffer Nerland vid statsåklagarämbetet till tidningen.

Datum för ny rättegång är inte offentliggjort.

Anders Behring Breivik mördade 69 människor i ett dåd på Utøya sommaren 2011. Han detonerade samma dag en bomb i regeringskvarteren i Oslo, vilket kostade åtta människor livet.

Breivik avtjänar ett 21-årigt fängelsestraff med möjlig villkorlig frigivning. År 2022, första gången han kunde ansöka om villkorlig frigivning, avslogs hans begäran.