Universitetet låser dörrarna efter Gaza-demonstrationer: ”Hotfullt”

Uppdaterad 2024-05-25 | Publicerad 2024-05-21

Uppsala universitet låser dörrarna – för att stänga ute protesterande studenter.

Demonstranterna tycker det är fel.

– De borde inte vara upprörda för att studenter utför fredliga protester, utan för att de är en del av en institution som underbygger ett folkmord, säger studenten Francesca.

Sedan den sjunde oktober har Uppsala universitet blivit en scen för intensiva protester mot kriget i Gaza.

Protesterna förs i huvudsak av Uppsala Academics for Palestine, en studentorganiserad protestgrupp som demonstrerat såväl på universitetsområdet som inne på campus.

De senaste dagarna har protesterna flyttat in i studentstadens högborg.

Segerstedthuset, där universitetets ledning och förvaltning om cirka 600 anställda sitter, har under fredagen och måndagen fått besök av demonstranterna.

Men från och med idag är dörrarna låsta – och bara vissa tillåts komma in.

– Flera upplevde, både i fredags och i måndags, att det var hotfullt. Det var burop till personalen och det delades ut flygblad där det stod att personal och studenter på Uppsala universitet är medskyldiga till folkmord, säger Pernilla Björk, kommunikationsdirektör på universitetsförvaltningen vid Uppsala universitet.

Pernilla Björk, kommunikationsdirektör, säger att universitetets personal upplevt demonstranterna som hotfulla.

”Ska ske respektfullt”

Främst är det studenter som är engagerade i protesterna, men det finns också personal från lärosätets institutioner som deltar.

Gruppen har satt upp ett tältläger i Engelska parken. Varje dag protesterar de i så kallade walkouts som äger rum på olika delar av universitetsområdet.

– Protesterna var inte våldsamma på något sätt och jag har stor förståelse för deras frustration över situationen, säger Pernilla Björk. Det är ju otroligt viktigt att poängtera att varken antisemitism eller islamofobi eller någon annan form av trakasserier hör hemma vid ett universitet. Här ska man kunna diskutera även svåra frågor och problematiska frågor, men det ska ske respektfullt förstås.

Demonstranternas krav

Gruppen Academics for Palestine har formulerat två huvudkrav till universitetet.

För det första kräver de att all institutionell samverkan med israeliska universitet ska avslutas. För det andra efterlyser de nya samarbeten med palestinska lärosäten och stöd till forskare och studenter från Gaza.

– Just nu försöker vi få universitetets uppmärksamhet för att få dem att inleda en dialog med oss, eftersom det hittills gått så långsamt och för att inget av det vi har begärt har gjorts. Vi hoppas att våra protester kan snabba upp processen så att vi kan diskutera våra krav, säger Rafael, en av demonstranterna i gruppen.

En demonstrant med den palestinska flaggan.

Även Francesca tycker att det är dags för universitetet att ta gruppen på allvar.

Och hon har svårt att sympatisera med den personal som blev upprörd av protesterna.

Francesca och Rafael påpekar att slagorden är riktade mot universitetets samlade organisation och inte enskilda individer.

”De borde vara upprörda”

– De borde vara upprörda – men inte för att studenter utför fredliga protester, utan för att de är en del av en institution som underbygger ett folkmord. Att vårt universitet samarbetar med en institution som bygger teknologi som används för att döda människor är vad som borde uppröra dem, säger Francesca.

Rafael och Francesca påpekar att slagorden inte är riktade mot individer utan mot universitetets samlade organisation.

Men universitetets hållning är att man inte tar ställning i icke-akademiska konflikter.

– Gör universitet det så riskerar det att begränsa våra enskilda forskare och studenters yttrandefrihet och åsiktsfrihet och i förlängningen universitetets akademiska frihet, säger Pernilla Björk.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln