Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Två livshotande skadade i brand

Joakim Magnå/TT

Publicerad 2024-01-21

Totalt 13 personer har skadats i en brand i ett flerfamiljshus i Helsingborg. Två personer, en kvinna och en flicka, har livshotande skador och en flicka är allvarligt skadad.

Sju av personerna fördes till sjukhus i ambulans och sex personer har uppsökt vård på egen hand.

– Av de sju som kom med ambulans har två livshotande skador, ett barn och en vuxen, och ett barn har allvarliga skador, säger Jessica Schale vid Region Skånes pressjour till TT.

De övriga fyra som fördes till sjukhus i ambulans är lindrigt skadade.

Polis, ambulans och räddningstjänst larmades till branden på bottenplan i ett flerfamiljshus vid 13.30-tiden på söndagen.

Branden var släckt ungefär en halvtimme efter larmet. Men räddningsarbetet försvårades inledningsvis av att det var många ur allmänheten på plats.

– Det är personer som ställer sig i vägen och lägger sig i. Man försvårar helt enkelt räddningsarbetet, vilket gör att vi måste jobba med det och räddningstjänsten får lägga tid på att mota bort folk i stället för viktigare uppgifter, säger polisens presstalesperson Sara Andersson till TV4.

Flera personer filmade också närgånget när livräddande åtgärder utfördes på en person på platsen, uppger polisen på sin hemsida och påpekar att filmandet kan vara brottsligt, olaga integritetsintrång.

Branden utreds som grov allmänfarlig vårdslöshet och den eldhärjade lägenheten är avspärrad för teknisk undersökning.