Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Nytt skalv skakar ruiner i Afghanistan

TT-AFP

Publicerad 2023-10-11

Ett nytt kraftfullt jordskalv har skakat västra Afghanistan – bara några dagar efter de skalv som orsakade allra minst 2 000 människors död i helgen.

Onsdagsmorgonens skalv skedde i närheten av staden Herat. Det hade samma kraftiga magnitud som det största skalvet i helgen: 6,3. Det skedde på tio kilometers djup och följdes kort därpå av två något mindre skalv.

Enligt de första uppgifterna från landets talibanstyrda myndigheter så har åtminstone ett 80-tal människor skadats. Ett jordskred har blockerat en stor motorväg vid Herat. Staden har omkring en halv miljon invånare.

Mörkertal för döda

Samtliga omkring 700 bostäder i den mindre orten Chahak har raserats i onsdagsskalvet. Det var en av få byar i trakten som inte jämnades med marken i helgens skalv. Inga dödsfall har rapporterats därifrån, sannolikt då många invånare av säkerhetsskäl har bott i tält de senaste dygnen.

Myndigheterna har redovisat minst 2 000 dödsfall, men de officiella uppgifterna har gått isär. Det bedöms vara många fler och svårt att sammanställa i det sedan länge krishärjade landet. Många saknas och satellitbilder visar omfattande förstörelse.

– Vi kan inte ge exakta siffror för döda och skadade då det fortfarande är i luften, säger Mullah Janan Sayeq, talesperson för talibanernas krismyndighet.

Byar utplånade

Många byar och bosättningar har förstörts helt och hållet. Orten Naib Rafi hade tidigare omkring 2 500 invånare och där vittnat överlevande om att de inte är många som är kvar i livet.

I området finns endast ett myndighetsstyrt sjukhus.

På ökenslätterna grävs nya, enorma gravfält med hjälp av grävskopor.

– Det är väldigt svårt att hitta en familjemedlem i ett förstört hus och några minuter senare behöva begrava honom eller henne i en grav i närheten, återigen under marken, säger Mir Agha, en av många volontärer som hjälper till i området.

Afghanistan har genomgått krig, konflikt, maktskiften och en pågående hungersnöd. I tillägg till det drabbas landet regelbundet av jordbävningar – men helgens skalv var det dödligaste som skett där på åtminstone 25 år.