Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Anhörig till offret i Luleå: ”Så onödigt”

Publicerad 2022-12-15

En tystlåten man med hjärtat på rätta stället.

Så beskrivs mannen som sköts ihjäl utanför sitt hem i Luleå.

–Jag har svårt att tänka mig att han gjort nåt så ont att han förtjänade det här, säger bekant.

Samtidigt nekar den misstänkte gärningsmannen till mord.

På tisdagskvällen sköts en man till döds i vad som ska ha varit en grannkonflikt, enligt uppgifter till Aftonbladet. En man i 30-årsåldern är anhållen misstänkt för mordet i Luleå.

Offret är en man i 60-årsåldern. Grannar berättar att han var något av en ensamvarg. En bekant till honom som Aftonbladet pratat med håller med om det, men berättar också om en snäll människa som var omtyckt av sin omgivning.

– Han var lite tystlåten men pratade du med honom pratade han alltid tillbaka, han hälsade alltid. En genuint snäll person, fanns inget ont i honom. Jag har svårt att tänka mig att han gjort nåt så ont att han förtjänade det här.

Polisens avspärrningsband utanför flerfamiljshuset.

Enligt polisen hände mordet inomhus, av allt att döma i trappuppgången till byggnaden där han bodde.

– Att inte ens få vara trygg i sitt eget hem. Det blir ju att man själv blir medveten om att det finns inte bara snälla människor. Utan det finns faktiskt människor som är kapabla till att göra såna här saker. Man blir tom av hela alltet, säger den bekanta.

En kusin till mannen som Aftonbladet haft kontakt med instämmer.

– Hörde om det tragiska i går som hänt min kusin, så onödigt. Han var en snäll person med hjärtat på rätt ställe.

Skakat hela kommunen

Hela Luleå har skakats av det som hänt. Vid Kulturens hus ska kommunstyrelsens vice ordförande Fredrik Hansson (S) snart hålla i ett möte.

Fredrik Hansson (S), kommunstyrelsens vice ordförande i Luleå kommun.

– Det är fruktansvärt, riktigt sorgligt. Det är klart det blir en chock när man läser rubrikerna i tidningen. Jag är själv uppvuxen i området så för mig blev det särskilt påtagligt.

Kommunen har jobbat med trygghetsskapande åtgärder i området där mordet hände, och Fredrik Hansson säger att man nu behöver fånga upp den oro som kan uppstå.

– Det påverkar hela Luleå kommun och nu får vi se vad det här är. Det är i ett tidigt skede också och nu får polisen utreda vad den här händelsen beror på. Men det är klart att det inte bra.

Bestrider ansvar för mord

Dagen efter mordet hölls det första förhöret med den misstänkte gärningsmannen och hans försvarare Martin Wulkan. Mannen fick ge sin version av vad som hänt och enligt försvarsadvokaten gick förhöret bra.

Försvarsadvokaten Martin Wulkan.

– Min klient har delgetts misstanke om mord, och den inställning som han har nu är att han bestrider ansvar för mord, säger Martin Wulkan.

Åklagaren Anna Väppling leder utredningen mot mannen.

– Jag ska begära honom häktad och det kommer ske under fredagen, säger Anna Väppling.

Starkt bevisläge

Eftersom utredningen fortfarande är i sin linda vill hon inte uttala sig om detaljer, men till Aftonbladet uppger hon att bevisläget mot mannen är starkt.

– Han greps på adressen, tillika brottsplatsen.

Tekniker vid brottsplatsen.

Väppling kommer begära mannen häktad på samma grunder som han är anhållen. Flyktfara och risk för att han undanröjer bevis eller förstör brottsutredningen är några.

– Brottet han är misstänkt för, mord, har ett minimistraff på två år och då kallar vi det för obligatorisk häktning, säger Anna Väppling.

Martin Wulkans kontor ligger bara ett stenkast från både åklagarmyndigheten och polisstationen i Luleå. Liksom åklagaren kan han inte ge några detaljer om vad som hände.

– Det är fel enligt honom. Av utredningsskäl och advokatetiska skäl är jag förhindrad ifrån att säga mer, säger Martin Wulkan.

Hela Luleå har skakats av det som hänt.

Följ ämnen i artikeln