Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Israel hotar med markoffensiv

Publicerad 2021-05-13

Dödssiffrorna stiger, och Israel uppges överväga att skicka in markstyrkor i Gazaremsan.

Israel dirigerar om alla flyg med destination Tel Aviv till Eilat, efter fortsatt raketbeskjutning från Gaza.

Här flyr Al Jazeera-reportern undan explosionen – mitt i sändningHär flyr Al Jazeera-reportern undan explosionen – mitt i sändning

Följ utvecklingen i vår liverapport

Spänningarna i Jerusalem har ökat under flera veckor. 9 maj utbröt strider efter våldsamma sammandrabbningar mellan israelisk polis och palestinier vid Al Aqsa-moskén. 

Våra artiklar om den senaste tidens upptrappning hittar du här.

  • Hamas utför raketattacker mot flera israeliska städer och den israeliska militären genomför flyganfall mot Gaza, och mobiliserat marktrupper. 

  • Över 200 människor uppges ha dödats i samband med anfallen mot Gaza. Ett tiotal personer har dött på den israeliska sidan. Tusentals människor har skadats. 

  • 38 000 Gazabor har tvingats på flykt enligt FN. 

  • FN varnar för ett ”fullskaligt krig” när våldet trappas upp mellan Israel och Hamas. 

Här kan du följa den senaste utvecklingen i konflikten. Det här flödet är till för nyhetsrapportering, inte för att svara på frågor.  

  • Omkring 50 judiska bosättare, flankerade av tungt beväpnade militärer, stormade Al-Aqsa Mosken i östra Jerusalem tidigt på söndagsmorgonen, rapporterar Al Jazeera.

    Detta uppges ha skett bara timmar efter att palestinska moskébesökare blev slagna och attackerade av israelisk polis, enligt den islamska myndigheten som övervakar platsen.

    Den palestinska nyhetsbyrån WAFA citerar vittnen och säger att israelisk polis överföll palestinier som bad gryningsbönen i moskén, för att så att israeliska bosättare skulle kunna storma den heliga platsen.

  • Myndigheterna i Gaza meddelar att de statliga kontoren ska öppna igen under morgondagen, rapporterar AFP.

    "Myndigheterna jobbar nu för fullt för att alla myndigheter och statliga institutioner ska kunna öppna söndag morgon igen", meddelar regeringen.

  • Minst 2 000 bostadshus på Gazaremsan har totalförstörts, och 15 000 byggnader har delvis förstörts under bombningarna av Gaza, uppger en Gaza-tjänsteman enligt Al Jazeera.

  • FN uppger att hälften av Gazas vattentillförsel har förstörts under de senaste dagarnas strider, rapporterar Al Arabiya.

  • Eldupphöret mellan Israel och Hamas ser ut att fortsatt hålla.

    Människor som tvingats lämna sina hem på Gazaremsan kunde börja återvända på fredagen sedan eldupphöret mellan Israel och Hamas trätt i kraft under natten.

    Lastbilar med nödhjälp har börjat passera in genom Kerem Shalom-övergången sedan den öppnats av Israel, fyllda med mediciner, mat och bränsle.

    Eldupphöret har hållits, och båda sidor hävdar att de segrat, men sammandrabbningar har inträffat på flera håll i östra Jerusalem.

    USA:s president Joe Biden lovar återigen att hjälpa till att organisera ansträngningarna för att återuppbygga Gaza efter de israeliska anfallen.

    Biden säger också att han har sagt till israelerna att upphöra med striderna i Jerusalem, men att han är fortsatt beslutsam när det gäller att skydda Israel.

    – Men jag kan berätta vad det är ett skifte i. Skiftet är att vi fortsatt behöver en tvåstatslösning. Det är det enda svaret, säger han. (TT)

Hundratals raketer fortsatte att flyga från Gazaremsan under natten mot torsdag. Raketvarningar ljöd över stora delar av landet, däribland i norr, långt från det Hamaskontrollerade Gaza.

Samtidigt har israeliska flygvapnet genomfört mängder av räder mot mål som kopplas till Hamas, den palestinska islamistgrupp som styr Gaza och som är terrorstämplad av bland annat EU. Bland annat har man bombat den högt uppsatte Hamasledaren Iyad Tayibs bostad.

Riskerna med att hålla igång trafiken på Israels enda större internationella flygplats, Ben Gurion mellan Tel Aviv och Jerusalem, ses som så stora att alla passagerarflyg nu ska dirigeras om, meddelar landets luftfartsverk enligt nyhetsbyrån AFP. Planen får i stället gå till Eilat längst i söder – ungefär fyra timmars bilväg från Tel Aviv och Jerusalem.

Rök från en byggnad i Gaza som bombats av israeliskt stridsflyg.

Gick in 2014

Enligt Hamasmyndigheterna har över 80 liv krävts i anfallen, rapporterar AFP. Bland dem finns många barn. Israel förklarar antalet civila offer med att det är svårt att bomba den militära infrastrukturen i det tätbefolkade Gaza utan att vanliga människor kommer till skada.

Just den svårnavigerade och riskabla stadsmiljön gör också att Israel genom åren oftast har dragit sig för att anfalla på andra sätt än via luften. Men bland annat under Gazakriget 2014 gick markstyrkor in.

Och även nu har en plan tagits fram för hur Israel skulle kunna genomföra en markoffensiv inne i Gaza, rapporterar The Jerusalem Post och andra medier.

Samtidigt som konflikten rasar firar nu muslimerna storhelgen id al-fitr. Här syns en banderoll med Hamasledaren Ismail Haniya vid Klippmoskén i Jerusalem.

Till gränsen

Något beslut om att genomföra den har ännu ej fattats. Och uppgifterna kan även ingå i ett förhandlingsspel, eftersom det samtidigt rapporteras att Hamas signalerat att man är redo att diskutera eldupphör, men att Israel säger nej till det.

Försvarsmakten IDF sätter dock kraft bakom orden genom att militära resurser nu skickas till gränsområdet.

Stora delar av Israel lever nu i skräck för raketregnet från Gaza – hittills denna vecka räknar myndigheterna till 1 500 raketer som kommit in över gränsen. Sju personer har dödats, däribland en sexåring, vars hus träffades av en raket, enligt hjälporganisationen Hatzolah.

"Tvåfrontskrig" hotar

Samtidigt fortsätter regelrätta gatustrider mellan araber och judar som den uppblossande konflikten utlöst på flera håll i landet, däribland i städerna Lod, Acre och Haifa, rapporterar AFP. I Bat Yam, i södra Tel Aviv-området, gick en högerextrem mobb till attack mot en man som uppfattades som arab, och slog honom medvetslös. I Lod, där undantagstillstånd har utlysts, har en synagoga stuckits i brand, och en arab skjutits ihjäl.

– Det som har hänt de senaste dagarna i israeliska städer är oacceptabelt. Inget rättfärdigar att judar lynchar araber, eller att araber lynchar judar, säger premiärminister Benjamin Netanyahu, och konstaterar att Israel står inför ett "tvåfrontskrig".

Samtidigt påpekar oppositionella att Netanyahu kan ha ett egenintresse i konflikt just nu. Efter parlamentsvalet i mars misslyckades han med att sy ihop en ny regering, och i förra veckan gick det uppdraget till mittenorienterade Yair Lapid. Men nu ligger ett eventuellt maktskifte på is.

Marktvist i Jerusalem

En konkret orsak till den krigsliknande utvecklingen är en marktvist i östra Jerusalem, som kan sägas symbolisera hela konflikten om vad som är Israel och vad som är Palestina. Palestinier som bor i stadsdelen Sheik Jarrah anser att de har rätt till fastigheterna där, medan israeler tycker att tomterna tillhör dem.

Den springande punkten är var i historien äganderätten börjar – i samband med FN:s delningsplan på 1940-talet, eller vid den judiska invandringen och sionismens framväxt på 1800-talet? Eller ännu längre tillbaka?

Judiska bosättare har genom åren vunnit flera mål i Sheik Jarrah, och när fler palestinska familjer i samband med ett nytt rättsfall riskerade vräkning utbröt kravaller på flera håll i Jerusalem i förra veckan. Israels högsta domstol skulle ha tagit upp frågan denna vecka, men förhandlingen sköts upp.

Sändebud från USA

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger att han har varit i kontakt med den palestinske presidenten Mahmud Abbas.

"Jag beklagade förlusten av liv. Jag betonade behovet av att få stopp på raketattackerna och trappa ned det spända läget", skriver Blinken på Twitter och fortsätter:

"Israeler och palestinier förtjänar lika mycket frihet, värdighet, säkerhet och välstånd."

Abbas har dock inget inflytande över Gazaremsan, utan styr bara på Västbanken. USA för inte några samtal med Hamas styre i Gaza då man i likhet med EU klassar gruppen som en terrororganisation.

Tidigare under onsdagen sade Blinken att ett amerikanskt sändebud ska åka till Mellanöstern i ett försök att mildra spänningarna.

Förklaring på två minuter – detta händer nu mellan Israel och PalestinaFörklaring på två minuter – detta händer nu mellan Israel och Palestina

Följ ämnen i artikeln