Trängselkaos efter stopp i pendeltågstrafiken
Publicerad 2020-11-18
Ett stort signalfel påverkar pendeltågen och hela kollektivtrafiken i Stockholm.
Flera läsare har hört av sig till Aftonbladet och vittnar om trängsel på stationer, bussar och tåg som står stilla.
– Det var som en vägg av människor, säger en resenär.
Pendeltågets linje 43 mellan Sundbyberg och Älvsjö i Stockholm står stilla under onsdagsmorgonen. Detta på grund av ett stort signalfel i Sundbyberg.
Inga tåg på linjen stannar just nu vid stationerna Årstaberg, Stockholms södra, Stockholm City och Stockholm Odenplan. Det finns ingen prognos för när trafiken är igång igen, enligt SL.
SL hänvisar resande till tunnelbana och bussar.
Flera läsare har hört av sig till Aftonbladet med bilder som visar trängsel på stationer, tåg och även bussar som resenärer tar istället för pendeltågen.
En läsare skriver att ”det kryllar av folk”.
En resenär beskriver hur han skulle åka från Barkarby till Odenplan men möttes av förseningar och en extrem trängsel.
– Jag satte mig på pendeltåget men det gick inte när det skulle. De ropade ut att tåget var försenat i högtalarna och att det var problem i trafiken, säger han.
”Som en vägg av människor”
Tåget blev stående på stationen i 40 minuter och under tiden klev det på mer och mer folk. Men hela vägen till Odenplan tog sig inte tåget. Tåget stannade istället i Sundbyberg och resenären berättar att de ropade ut i högtalarna att det var tågets slutstation.
– Alla på tåget fick gå ut där och ta sig ner i tunnelbanan. Stationen är ganska trång som det är så det blev som en vägg av människor, säger han.
Han är kritisk till hur SL hanterade situationen och tycker att de borde ha kunnat förutspå det här. Han beskriver stämningen som tryckt och irriterad bland resenärerna.
– Det är jättedåligt att man får vara med om något sånt här när man gör sitt bästa för att undvika folkmassor, säger han.
SL: Kör så mycket vi kan
SL säger att det är upp till resenärerna att planera om sin resväg om det behövs.
– Klart att det inte är okej när det blir för trångt, men vi gör vad vi kan. Sedan är det också upp till resenärerna att planera om sin resväg om det behövs, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL.
Tar ni ert ansvar här?
– Vi kör så mycket trafik som vi någonsin har möjlighet att göra. När det blir störningar försöker vi sätta in ersättningstrafik men en buss eller några bussar sväljer inte lika mycket folk som ett pendeltåg gör. Men man har ju också möjlighet att ta alternativa resvägar, svarar han.